4,9

hvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdička 1494 recenzí

Česká republika

Oblíbené

Košík

Váš košík je prázdný

Ukázat košík

DÁREK - PERNÍKOVÉ KOŘENÍ ZDARMA PŘI OBJEDNÁVCE NAD 750 Kč 

(platí pro maloobchodní objednávky v hodnotě 750 Kč, bez dopravného).

Dálky provoněné pepřem: Od Kampotu přes Kamerun až po Guineu

Pepř je hned po soli tím vůbec nejrozšířenějším kořením, které se objevuje v kuchyních po celém světě. Je ovšem dobré zdůraznit, že není pepř jako pepř a byť mají pepřové mlýnky kuchaři a kuchařky i v těch nejzapadlejších vesnicích, ne vždy do jídla drtí to samé koření.

Byť by se mohlo zdát, že pepř je jen jeden, ve skutečnosti existuje celá řada druhů pepřů, které pocházejí buď z pravé rostliny pepřovníku černého, nebo se jedná o jiné plody, které byly po této rostlině a z ní získávaného koření pojmenovány.

Do Kampotu: kampotský pepř 

Naše první kroky nás zavedou do Kambodži, konkrétně do oblasti Kampotu, kde lze nalézt plantáže skutečného pepřovníku černého. Na místních farmách se však sklízí nejen pepř černý, ale také bílýčervený pepř, přičemž všechny druhy pocházejí z jedné a té samé rostliny.

Tajemství barevného kouzlení spočívá ve způsobu sklízení jednotlivých zrn. Zatímco černý kampotský pepř je sklízen ještě za zelena a následně sušen na slunci, červený pepř je sklízen za plné zralosti plodů. Bílý pepř se následně získává namáčením a loupáním červených zrn, které jsou zbavovány své slupky, a tak je získávána krémově bílý a jemný plod.
Zatímco černý pepř z Kampotu je intenzivní a silný, červený a bílý pepř nabízí daleko netradičnější chutě. V případě červeného pepře se jedná o ovocné a lehce nasládlé tóny. Bílý pepř je delikátně jemný a smetanový. Pravý kampotský pepř je dnes mezi kuchaři považován za jeden z nejkvalitnějších pepřů světa

Rajské zrno z Guiney: guinejský pepř 

Ve středověku představovala tato plodina alternativu k velmi drahému pepři. "Rajské zrno" bylo získáváno v západní Africe z rostliny Aframon, která je příbuzná zázvoru. Po své sklizni je toto koření v podstatě bez jakékoliv vůně, ovšem překvapí svou zajímavou a intenzivní chutí.

Ta má jemnou ořechovou notu, která se hodí k celé řadě pokrmů, od jehněčího masa, po ryby a další jemná masa. Guinejský pepř je také vhodný do exotičtějších pokrmů, jako je chutney či ragú. Dobře si rozumí například s perníkovým kořením či marmeládami, kterým dodává velmi zajímavou a nečekanou chuť. Ideální je drcení tohoto pepře v mlýnku.

Zázrak z Kamerunu: pepř Penja

V Africe ještě zůstaneme, z Guiney se však přesuneme o něco severněji do Kamerunu. I zde panuje příjemné přímořské klima, díky kterému se právě zde daří také samotnému pepřovníku. V místním regionu Littorel však produkují pepř, kterému se jen tak něco nevyrovná.

Tento region stojí na zemině vulkanického původu, která je bohatá na živiny. K tomu přidejte časté deště a vysoké teploty a máte dokonalé prostředí pro pěstování skutečně velmi kvalitního pepře. K pěstování pepře Penja navíc místní přistupují dle starodávných tradic. Oblíben je jak bílý, tak i černý pepř Penja. 

Pepř se získává sklizní plně zralých pepřových zrn, která jsou následně několik dní namáčena ve vodě a zbavována slupky. Krémově bílé plody jsou poté sušeny na slunečních paprscích, které v ní upečou tu nejdokonalejší ovocnou ostrost, podtrženou mentolovými tóny. Svou chutí se tento druh pepře dokonale hodí například k drůbeži, zelenině či do světlých omáček.

Pokud se chcete více dozvědět o pepři, jeho druzích a účincích, doporučujeme přečíst tento náš článek. Případně navštíte náš e-shop, kde v sekci Koření najdete ty nejlepší pepře světa.    


 

Produkty zmíněné v článku

Produkt značky NaturWay

Zelený pepř celý
Zelený pepř celý

Celé plody zeleného pepře. Zelený pepř získáme sklizní nezralých plodů pepřovníku a jejich následným usušením či zmrazením. Často se používá naložený v octovém i solném nálevu (připomíná kapary). Jeho využití je typické při přípravě steaků a paštik.

Skladem

80 Kč

Produkt značky NaturWay

Voatsiperifery divoký pepř celý
Voatsiperifery divoký pepř celý

Voatsiperifery divoký pepř roste výhradně na Madagaskaru. Zralé červené plody rostou na mladých horních větvích až 20 m vysokých stromů v tropickém pralese. Sklizeň této rarity provádějí malí zemědělci tradičním ručním způsobem. Roční produkce je jen cca 1,5 – 2 t. Voatsiperifery divoký pepř zvaný také Bourbon-pepř není možné pěstovat, je pouze divoký.

Skladem

184 Kč

Produkt značky NaturWay

Timut pepř (sečuánský) celý
Timut pepř (sečuánský) celý

Timutský pepř roste v odlehlé části nepálských Himalájí. Je to nepálská varianta sečuánského pepře.

Skladem

93 Kč

Produkt značky NaturWay

Tellicherry pepř černý celý | TGSEB
Tellicherry pepř černý celý | TGSEB

TGSEB = Tellicherry Garbled Special Extra Bold

Skladem

75 Kč

Produkt značky NaturWay

Tasmánský pepř celý
Tasmánský pepř celý

Roste výhradně ve vlhkých studených údolích a propastech deštných lesů v Tasmánii a Novém Jižním Walesu v Austrálii. Roční produkce této divoce rostoucí australské speciality je velmi malá. Tasmánský pepř chutná nejprve ovocně sladce a pak překvapí svou intenzivní ostrostí. Tasmánský pepř se používá s mírou, protože je ostřejší než normální černé pepře.

Skladem

335 Kč

Produkt značky NaturWay

Růžový pepř celý
Růžový pepř celý

Růžový (červený) pepř vlastně není pravým pepřem. Jsou to téměř zralé bobule stromu Schinus z Jižní Ameriky. Tyto plody se nejčastěji nakládají do nejrůznějších nálevů.

Skladem

72 Kč

Produkt značky NaturWay

Pomerančový pepř
Pomerančový pepř

Pomerančový pepř je aromatická směs koření výborná na přírodní plátky z kuřecího, kachního a krůtího masa a na grilování a pečení ryb. Dobře se kombinuje i se smetanovými a pepřovými omáčkami k masům.

Skladem

35 Kč

Produkt značky NaturWay

Pepř dlouhý černý mletý
Pepř dlouhý černý mletý

Jeho ostrosladká chuť se výborně hodí do vinných nebo sýrových omáček. Často se kombinuje s kardamomem, koriandrem a cuminem, je součástí kari, marinád, dušených mas, polévek, ale přidává se i do čaje s medem .

Skladem

43 Kč

Produkt značky NaturWay

Penja pepř černý celý
Penja pepř černý celý

Černý pepř Penja se sklízí krátce před plnou zralostí a suší se na slunci. Silné intenzivní aroma s kouřovým nádechem se hodí ke všem tmavým masům a dušeným pokrmům a tmavým omáčkám.

Skladem

181 Kč

Produkt značky NaturWay

Penja pepř bílý celý
Penja pepř bílý celý

Bílý pepř Penja je získáván ze zcela zralých pepřových bobulí. Po sklizni se bobule namáčejí několik dní tekoucí vodou až se vnější slupka oddělí. Krémově zbarvené bobule se potom suší na slunci. Pro bílou Penju je charakteristická silná ovocná ostrost s decentní mentolovou notou.

Skladem

181 Kč

Produkt značky NaturWay

Muntok bílý pepř celý
Muntok bílý pepř celý

Bílý pepř Muntok je v podstatě černý pepř zbavený slupky. Tím pádem patří k jemnějším pepřům, jelikož právě ve vypražené slupce černého pepře se skrývá nejvíce pikantnosti.

Skladem

61 Kč

Produkt značky NaturWay

Malabar pepř černý celý | Tygří pepř
Malabar pepř černý celý | Tygří pepř

Tato výjimečná pepřová specialita pochází z malabarského pobřeží ležícím ve státě Kerala na jihozápadě Indie.

Skladem

99 Kč

Produkt značky NaturWay

Lampong černý pepř celý
Lampong černý pepř celý

Plody Lampongu nabízí svěží vůni a má téměř citronovou chuť, jemnou ostrost a jemné hořké tóny. Ideální pro tmavé maso (zvěřina, jehněčí, hovězí) nebo na tvrdý sýr, stejně tak i do omáček a salátů.

Skladem

45 Kč

Produkt značky NaturWay

Kubebový pepř plod
Kubebový pepř plod

Malé kuličky se stopkou se někdy nazývají javánským pepřem. Jedná se o plod z keře rodu pepřovníkovitých (Piper cubeba L., syn. Cubeba officinalis Miq.), který má po usušení dřevité až kafrovité aroma.

Skladem

72 Kč

Produkt značky NaturWay

Kampot pepř červený celý
Kampot pepř červený celý

Červená varianta je velmi vzácná a pochází z plně zralých neoloupaných pepřových plodů a její výrobě se věnují pouze nejzkušenější pěstitelé. Díky vysoké zralosti je pravý červený pepř obzvlášť aromatický až ovocný se silnou ostrostí.

Skladem

198 Kč

Produkt značky NaturWay

Kampot pepř černý celý
Kampot pepř černý celý

Černý kampotský pepř se získává z ještě zelených pepřových plodů. Po sklizni se bobule suší na slunci a díky fermentačnímu procesu se zbarví do černa. Následuje pečlivé ruční vytřídění nejlepších bobulí. Poznávacím znakem kampotského černého pepře je příjemná silná ostrost s nádechem máty a eukalyptu.

Skladem

136 Kč

Produkt značky NaturWay

Kampot pepř bílý celý
Kampot pepř bílý celý

Pro výrobu bílého kampotského pepře se používají pouze plně zralé načervenalé bobule. Po sklizni se na několik dní namočí do vody, aby změkly a šla dobře odstranit vnější červená slupka. Bílo-béžové bobule se potom suší na slunci. Bílý kampotský pepř je aromatický s jemnou svěží příchutí.

Skladem

203 Kč

Produkt značky NaturWay

Chilli - cayenský pepř mletý
Chilli - cayenský pepř mletý

Jedná se o druh chilli papriky, která se tradičně používá v mexické kuchyni. Ve světě se však implantoval do všech pokrmů, kde chceme docílit pikantní chuti. Na rozdíl od klasického pepře nedráždí žaludeční sliznici.

Skladem

43 Kč

Produkt značky NaturWay

Citronový pepř
Citronový pepř

Jedná se o směs koření určenou zejména na minutky z masa, na steaky, ryby, na rožněná a pečená masa, dále do gulášů či na zvěřinu. Výborně chutná v zel. salátech, zapečených těstovinách apod.

Skladem

45 Kč

Produkt značky NaturWay

Rajské zrno – pepř guinejský celý
Rajské zrno – pepř guinejský celý

Pepř "Rajské zrno" je téměř bez vůně, o to více překvapí intenzivní ostrostí a jemnou a elegantní ořechovou notou.

Skladem

133 Kč

Související kategorie: Květy