Pepře
Jaký pepř používáte v kuchyni ? Není totiž pepř jako pepř. Na světě existuje přes dva tisíce druhů pepřů a koření, které se jako pepř označuje, i když ve skutečnosti pepřem není. Pepř jako takový pochází z tropického keře - pepřovníku. Jde o plody rostoucí v hroznech, které se sklízí a suší v různých fázích dozrávání. Pepř se používá celý, drcený nebo mletý. Jídlu dodá ostrou a štiplavou chuť. Podporuje trávení, srdeční činnost, zrychluje metabolismus a působí jako afrodisiakum. Není žádným tajemstvím, že mletý pepř rychleji ztrácí aroma a svou sílu. Proto doporučujeme používat v kuchyni čerstvě mletý či drcený pepř a přidávat ho do porkmů nejlépe až v závěrečné fázi tepelné úpravy. V naší nabídce najdete řadu druhů pepřů z celého světa a o každém z nich si můžete přečíst pár zajímavostí v popisu produktu. Vyberte si:
40 produktů
Dárková sada obsahuje 2 druhy pepřových mixů – Barevný pepř 50g a Citrónový pepř 50g. Pokud máte zájem o odběr většího množství, než je dostupné na e-shopu, prosím o zaslání poptávky na obchod@naturway.cz.
Praktický jednoruční mlýnek z nerezové oceli se skleněným průhledem. Určeno pro mletí malého množství pepře nebo soli.
Malé kuličky se stopkou se někdy nazývají javánským pepřem. Jedná se o plod z keře rodu pepřovníkovitých (Piper cubeba L., syn. Cubeba officinalis Miq.), který má po usušení dřevité až kafrovité aroma.
Černý pepř je ještě ne zcela zralým plodem pepřovníku. Po sklizni se nechá zapařit a následně se suší na sluníčku, dokud původně načervenalá slupka neztmavne.
Směs černého, bílého, zeleného a růžového pepře.
Drcená směs černého, bílého, zeleného a růžového pepře.
Patří mezi nejběžnější druhy pepře vůbec. Hodí se do omáček, polévek a ke tmavému masu.
Celé plody zeleného pepře. Zelený pepř získáme sklizní nezralých plodů pepřovníku a jejich následným usušením či zmrazením. Často se používá naložený v octovém i solném nálevu (připomíná kapary). Jeho využití je typické při přípravě steaků a paštik.
Zralý plod pepřovníku. Po sklizni se namáčí a loupe, následně prochází další fází vysušení. Jeho chuť je výraznější, ale ne tak palčivá.
Růžový (červený) pepř vlastně není pravým pepřem. Jsou to téměř zralé bobule stromu Schinus z Jižní Ameriky. Tyto plody se nejčastěji nakládají do nejrůznějších nálevů.
Jeho ostrosladká chuť se výborně hodí do vinných nebo sýrových omáček. Často se kombinuje s kardamomem, koriandrem a cuminem, je součástí kari, marinád, dušených mas, polévek, ale přidává se i do čaje s medem .
Bílý pepř Muntok je v podstatě černý pepř zbavený slupky. Tím pádem patří k jemnějším pepřům, jelikož právě ve vypražené slupce černého pepře se skrývá nejvíce pikantnosti.
Plody Lampongu nabízí svěží vůni a má téměř citronovou chuť, jemnou ostrost a jemné hořké tóny. Ideální pro tmavé maso (zvěřina, jehněčí, hovězí) nebo na tvrdý sýr, stejně tak i do omáček a salátů.
Jeho ostrosladká chuť se výborně hodí do vinných nebo sýrových omáček. Často se kombinuje s kardamomem, koriandrem a cuminem, je součástí kari, marinád, dušených mas, polévek, ale přidává se i do čaje s medem .
Jedná se o směs koření určenou zejména na minutky z masa, na steaky, ryby, na rožněná a pečená masa, dále do gulášů či na zvěřinu. Výborně chutná v zel. salátech, zapečených těstovinách apod.
Pomerančový pepř je aromatická směs koření výborná na přírodní plátky z kuřecího, kachního a krůtího masa a na grilování a pečení ryb. Dobře se kombinuje i se smetanovými a pepřovými omáčkami k masům.
Jedná se o druh chilli papriky, která se tradičně používá v mexické kuchyni. Ve světě se však implantoval do všech pokrmů, kde chceme docílit pikantní chuti. Na rozdíl od klasického pepře nedráždí žaludeční sliznici.
TGSEB = Tellicherry Garbled Special Extra Bold
Tato výjimečná pepřová specialita pochází z malabarského pobřeží ležícím ve státě Kerala na jihozápadě Indie.
Timutský pepř roste v odlehlé části nepálských Himalájí. Je to nepálská varianta sečuánského pepře.
Červená varianta je velmi vzácná a pochází z plně zralých neoloupaných pepřových plodů a její výrobě se věnují pouze nejzkušenější pěstitelé. Díky vysoké zralosti je pravý červený pepř obzvlášť aromatický až ovocný se silnou ostrostí.