Není pochyb o tom, že pokud si chceme při grilování užít nějaký speciální zážitek, často zvolíme hovězí maso. Chce to trochu praxe, abychom docílili ideálního propečení a ochucení, ale rozhodně to není nic, čeho bychom se měli bát. Hovězí maso je totiž samo o sobě chuťově skvělé a výrazné, často si tedy vystačíme s minimem koření. Stejně tak ale toto maso snese dobře vybraných ingrediencí více a získáme tak přímo výbuch chutí. Je to na každém, co preferuje.
Co se výběru masa týče, nejlepší bude vyzrálé hovězí maso, které má výraznější chuť. Skvělou volbou je květová špička, hovězí pupek nebo vysoký roštěnec. Pokud byste radši něco jemnějšího, výborná bude loupaná plec nebo hovězí svíčková. V každém lepším řeznictví vám určitě pomohou vybrat ten ideální kousek.
Pokud jste příznivcem minimalismu, bude vám stačit k dochucení sůl a pepř, kterými jen vyzdvihnete chuť hovězího masa. Klasikou je hrubozrnná sůl, jako vzácnější variantu můžete použít solný květ, který je také o něco výraznější. Opravdovou specialitou je pak Havajská černá sůl, kterou navíc docílíte i jedinečného pokrmu na pohled.
Mezi pepři je velmi kvalitní variantou Kampotský pepř s nádechem po mátě a eukalyptu, který masu dodá příjemně silnou ostrost. Pro silné intenzivní aroma s kouřovým nádechem zvolte Penja pepř a svěží vůni s téměř citronovou chutí, jemnou ostrostí a hořkými tóny si můžete dopřát při použití černého pepře Lampong.
Dobře připravené maso na grilu můžete také na talíři ozdobit bylinkovým máslem, kterým výsledný skvost povýšíte na gurmánský zážitek nejen chuťově, ale také vzhledově. Na přípravu bylinkového másla si vystačíte s máslem v pokojové teplotě, které ochutíte bylinkovou solí. Vše pak za pomocí potravinářské fólie připravíte do úhledného válečku, který necháte odpočinout v lednici. Na připravený teplý steak stačí pak položit ukrojený kousek a jen se kochat pohledem na rozpouštějící se máslo.
Vysoký roštěnec na kávě
V případě, že už máte jednoduchou přípravu hovězího masa vyzkoušenou a máte chuť na něco nového a neokoukaného, rozhodně doporučujeme vyzkoušet kávovou marinádu. Na tuto speciální marinádu v hmoždíři rozdrťte římský kmín a zrnka kávy, pak v misce promíchejte s pikatním kořením, solí a pepřem. Pokud nechcete použít připravené pikantní koření, nahraďte ho sladkou paprikou a cayenským pepřem.
Na tuto přípravu se nejlépe hodí vysoký roštěnec, který si připravte na cca 2,5 cm vysoké plátky, potřete je olivovým olejem a vetřete marinovací směs. Takto připravené maso nechte odpočívat při pokojové teplotě alespoň 30 minut. Můžete si mezitím rozpálit gril s poklicí na teplotu 230-290 stupňů. Na rozpálený gril potom rozložte maso, přiklopte poklicí a z každé strany grilujte 4-5 minut pro středně propečený steak. Před podáváním nechte steaky 5 minut odpočívat
Bylinkové hovězí
Jemnější varianta, která ale i tak poskytne výbornou obměnu klasického hovězího steaku je bylinková marináda. Tu si připravíte smícháním olivového oleje, tymiánu, rozmarýnu, oregána a čerstvě namletého černého pepře. Do marinády vložte steaky alespoň na půl hodiny v pokojové teplotě a grilujte stejně jako v předchozí kávové variantě. Před podáváním maso osolte mořskou solí.
Hovězí steak si skvěle rozumí s jednoduchou přílohou, proto je podávejte ideálně s grilovanou zeleninou. Vhodná bude paprika, cuketa, lilek a červená cibule. Zeleninu stačí pouze osolit a opepřit. Jako bonus můžete na gril také přidat cherry rajčátka přímo se stonkem a lehce je opéct. Delikatesní večeře zaručena.