Sůl není jenom jedna, to asi není žádné překvapení. Denně používáme sůl při vaření či pečení, ale někdy není od věci si dopřát něco speciálního, jedinečného a nezaměnitelného. I zdánlivě obyčejnou solí můžete některé pokrmy vyzdvihnout do nebeských výšin a užít si tak vskutku božský zážitek. Stačí si jen správně vybrat nebo si ušetřit rozhodování a vyzkoušet postupně rovnou všechny poklady solného světa.
Speciálních solí je mnoho, proto se můžete těšit hned na dva články. V tom dnešním se zaměříme na soli z oblasti Pákistánu a Havaje. V tom dalším se pak podrobně podíváme na solné skvosty ze zbytku světa.
Růžové krystalické soli
Tyto krystalické soli jsou velmi populární a rozhodně patří k darům přírody. Jejich těžba probíhá v pákistánské provincii Punjab, která leží 200 km jihozápadně od Himalájí. Přímo tento region je považován za největší ložiska soli na světě.
Tato sůl je vždy trochu narůžovělá, ale konkrétní barevnost je vždy překvapením. Někdy je růžová více, někdy méně. Výsledná barva je způsobena obsahem oxidů železa. Vybrat si také můžete podle velikosti jednotlivých solných granulek. Ale rozdíl to vskutku není veliký.
Využijete ji při každodenním používání, ve volbě pokrmů se nemusíte nijak omezovat. Má velmi jemnou a nezaměnitelnou chuť, kterou můžete použít k tepelné úpravě nebo i k finálnímu dosolení, kdy na světlém pokrmu bude i zajímavou a decentní atrakcí pro oko.
Halit krystalová sůl
Diamantem mezi solemi je bezesporu krystalová sůl Halit. Vyznačuje se vysokým obsahem chloridu sodného, který je až 99,9%, proto ji kromě kuchyně využijete při solných pitných kúrách nebo k solným koupelím. Je jedinečně čirá a čistá.
Solná koupel výborně podporuje odkyselení našeho těla a vede k vyrovnané a přirozené pH hodnotě pokožky. V protikladu k normální koupeli, při které je pokožce odebírána vlhkost, se usazuje při solné koupeli sůl ve vnější zrohovatělé vrstvě pokožky a váže zde vodu. Tímto zůstává přirozená ochranná vrstva pokožky zachována. Proto jsou solné koupele také velmi vhodné u suché pleti. Do solné koupele není potřeba nic dalšího přidávat.
Pokud budete sůl využívat v kuchyni, rozhodně se nebojte experimentovat a do solného mlýnku přidat trochu bylinek dle vlastní preference nebo častého použití. Dopřejete si tak při každém použití speciální zážitek.
Havajské soli
Různé havajské soli s jejich výraznými barvami odrážejí barvy havajské přírody. Černá pro vulkanický původ, červená podle jílovité posvátné půdy a zelená podle havajské bujné vegetace. Všechny pocházejí z havajského ostrova Molokai, kde se pomocí sluneční energie získává z filtrované vody Tichého oceánu.
Černá havajská sůl “Black Lava” získává svoji typickou barvu smícháním solných krystalů s minerálním extraktem a vysoce čistého aktivního uhlí. Červená varianta nazývaná “Alea Red Gold” má svoji barvu díky obsahu oxidu železa ve vulkanické půdě a zelená “Bamboo Jade” obsahuje extrakty z bambusových listů.
Všechny tyto havajské soli oceníte hlavně pro dekorační efekty. Ať už si vyberete jakoukoliv barvu, vždy s ní na talíři oslníte nejen sebe, ale hlavně hosty. Zelená havajská sůl se typicky používá při přípravě asijských pokrmů s rýží. Černá sůl je například vhodná k finálnímu dochucení pokrmů z masa nebo mořských plodů a ryb, kde její barva opravdu vynikne.
Losos s bulgurem
Na krásně růžovém lososu právě černá havajská sůl opravdu vynikne, takže z jednoduchého jídla se najednou stane opravdu luxusní zážitek. Lososa i s kůží si nakrájíme na požadované kousky, omyjeme a osušíme. Na pánvi si rozehřejeme lžíci olivového oleje a lososa pokládáme nejprve kůží na pánev a postupně opékáme než kůže zezlátne, poté ho otočíme a děláme další cca 3 minuty. Pokud máte lososa rádi úplně propečeného, můžete ho ještě otočit a dopéct dle vlastních preferencí. Hotového lososa si opepříme a osolíme právě černou solí až při servírování na talíři.
Jako přílohu doporučujeme bulgur se zeleninou, který si připravíme velmi rychle během vaření lososa. Na pánvi si lehce opečeme šalotku, přidáme cuketu na kostičky, rozpůlená cherry rajčátka, podlijeme trochou bílého vína a cca dvě minuty vaříme. Pak jen přidáme uvařený bulgur, osolíme a opepříme.
Kala Namak jemná sůl
Speciální kategorii by si zasloužila tato velmi specifická sůl. Její výroba spočívá ve vaření části rostliny Salsoa Stocksi v solném roztoku. Tento malý keř s drobnými lístky roste v Indii a sůl z ní má opravdu nezaměnitelnou chuť a typickou hnědo-červenou barvu. Její chuť je velmi podobná vařeným vajíčkům, a to díky vysokému podílu sulfanu a železa. Nejen proto je oblíbená u veganů, kteří s touto solí docílí jinak zapovězené chuti vajec.
V Indii je tato chuť velmi oblíbená a sůl Kala Namak je jako koření často přidávána do ovocných salátů, čatní a mnoha dalších indických pokrmech jako Chaat nebo Raita. Chuťově se skvěle doplňuje s exotickým ovocem, zeleninou a hlavně s rybami. Najdete ji také v mnoha ovocných nápojích nebo long drincích, kterým dodá výjimečnou chuť. Důležité je tuto sůl nevařit, ale použít pouze k finálnímu dochucení, protože vařením svoji jedinečnou chuť ztrácí.
Veganská míchaná vajíčka
Ať už vajíčka nejíte, nebo je zrovna nemáte po ruce a máte na ně chuť, můžete vyzkoušet tuto verzi z tofu. Připravíme si cibuli, kterou nakrájíme na jemno a orestujeme na troše oleje. Mezitím si rozdrobíme tofu, které přidáme k cibuli a dochutíme lahůdkovým droždím, mletým kmínem, kurkumou, čerstvě mletým pepřem a celé podlijeme trochou rostlinného mléka. Směs necháme asi 3 minuty za občasného míchání povařit a na závěr přidáme sůl Kala Namak a čerstvé bylinky, které máme zrovna k dispozici.