Abychom z rostlin získali co nejvíce účinných látek, je třeba je předem rozlámat, případně rozkrájet nebo rozemlít. Poté se vloží do příslušného množství studené vody a v přikryté nádobě se pozvolna přivedou k varu. Po 5-10 minutách varu necháme ještě 1/4 hodiny odstát v příkryté nádobě a scedíme. Čaj můžeme pít teplý i studený.
Produkty zmíněné v článku
Související kategorie: Květy
Podobné články
Rady a postupy
Použití jemně mletých léčivých rostlin
Jemně mleté léčivé rostliny - odborně se této úpravě říká MESH, jsou šetrně a pomalu mleté části rostlin při zachování maximálního obsahu účinných látek.
Rady a postupy
Kurkuma: zlatý zázrak z východu
Rady a postupy
Mocný akát ochutí med i léčí nejrůznější neduhy
Akát se do Evropy dostal ze Severní Ameriky, a to na počátku 17. století coby okrasná rostlina. Velmi rychle se však přišlo na to, že její květy mají léčebné účinky a také, že se jedná o medonosnou rostlinu, tedy takovou, která hojně vábí včelstvo, které z nasbíraného nektaru vytváří med se specifickým akátovým aroma.
Rady a postupy
Černý čaj: malý velký dar z Číny
Rady a postupy
Příprava nálevu
Účinné látky z rostlin nejčastěji přijímáme v podobě bylinkového čaje. Obvykle příjemně chutná i voní.
Rady a postupy
Bylinky: přírodní léčivo pro nejmenší
Rady a postupy
Bylinky na kašel a rýmu
Rady a postupy