Podzim pomalu, ale jistě klepe na dveře, a s jeho příchodem se příroda okolo nás probarví do palety stovek odstínů žluté, červené, zelené a hnědé. Každým rokem k této hře barev přispívá svou troškou také šípková růže se svými jasně červenými plody, které jako třpytivé rubíny zdobí celou podzimní atmosféru.
Růže šípková je přibližně 3 metry vysoký keř, který kvete začátkem léta, aby k podzimu nabídl své rudě červené plody. Ty jsou krásným dekoračním prvkem každé zahrady, ale dovedou pomoci i s léčbou celé řady onemocnění. Šípky jsou připraveny ke sběru ve své plné zralosti, tedy v momentě, kdy mají sytě červenou barvu. Této fáze dosahují většinou v září a říjnu, tedy ještě před příchodem prvních mrazíků, jejichž vlivem plody měknou.
Nasbíraný šípek je vhodné okamžitě po sběru usušit. Ideální je v klasické sušičce při teplotě okolo 60 stupňů, a následně ještě nechat plody dojít v pokojové teplotě. Díky tomuto postupu si plody dovedou uchovat léčivé látky ještě dlouho poté, takže si můžete dopřávat šípkový čaj po celou zimu.
Šípkový čaj, to nejlepší v chmurných zimních měsících
V případě vaření lze využít i čerstvé šípky. Odvar provádíme na mírném ohni přibližně 10-20 minut. Postup lze opakovat až čtyřikrát, nejsilnější je výluh během druhého a třetího odvaru. V případě nasušených šípků je vhodné plody nejdříve přes noc namáčet ve vodě a poté je vařit přibližně 10 minut.
Právě odvar je skvělým způsobem, jak tělu dopřát veškeré léčivé látky, které jsou v šípkách obsaženy. Mezi ně patří vitamín C, třísloviny, organické kyseliny, minerální látky, flavonoidy, pektin a další.
Obsažené látky mají stahující a hemostatické účinky, jsou tedy vhodné při snaze zastavit krvácení. Šípek také působí močopudně, a tedy napomáhá k celkové očistě a detoxikaci organismu. Šípek je vhodné konzumovat také v případě chudokrevnosti, při nedostatku vitamínu C a snaze celkového posílení organismu.
Dokonalý pomocník i v kuchyni
Ze šípku je také možné vytvořit sirup, který je vhodné užívat v momentě trápí-li vás průjmy, při obtížích s ledvinami, onemocněních močových cest a močového měchýře a také žlučníku. Šípek však najde své uplatnění i v případě zánětu krku a při tvorbě vřídků v dutině ústní.
K šípku navíc nemusíme přistupovat pouze jako k léku, ale také jako k surovině, kterou lze zpracovávat v kuchyni. Dělá se z něj například velice chutná marmeláda či kompot. Ti, kdo rádi experimentují, se mohou pokusit vytvořit lahodné šípkové víno. Před zpracováním šípkových plodů v kuchyni je vždy nutné vyjmout vnitřní chlupaté nažky.
Pokud šípek nemáte na vlastní zahradě, vydejte se na jeho lov na okraje lesů, do houštin a hájů. Často lze šípkové růže nalézt také podél starých cest. Hledejte spíše sušší místa, která mají dostatek slunečních paprsků.