Největší klasikou z mletého masa na grilu jsou určitě burgery. Je sice kolem nich nutná trochu příprava, ale jejich variabilita a oblíbenost je nepopiratelná. V případě burgerů se určitě vyplatí si dát záležet na výběru mletého masa. Pro ideální poměr masa a tuku doporučujeme směs skládat z 50 % hovězího krku, 25 % žeber a 25 % hrudí.
Co se dochucení masa týče, začít můžete základní jednoduchou klasikou, kdy použijete na maso jen kvalitní sůl a pepř, takže dáte prostor výrazné chuti masa. Pokud chcete ale něco jiného a máte raději maso více kořeněné, použijte třeba jemně nakrájenou cibuli, sušený česnek, petržel, mletý kmín nebo další koření dle chuti.
Vyhrát si samozřejmě můžete i s ostatními částmi samotného burgeru. Místo klasického chedaru dejte výraznější gorgonzolu, místo kyselých okurek si můžete dopřát jalapenos nebo experimentujte s omáčkami, které dáváte přímo na opečenou bulku. To vše totiž udělá ten váš burger speciální a dle vašich představ.
A pokud zrovna nejste fanoušky tohoto pokrmu, z mletého masa můžete na grilu připravit i karbanátky, kebab nebo třeba pljeskavicu, což je tradiční pokrm, který jsme na dovolené ochutnali skoro všichni.
Než odjedete k moři — chorvatská pljeskavica
Příprava této speciality v domácích podmínkách není vůbec složitá – pljeskavica není nic jiného, než grilovaná tenká placka ze směsi mletého hovězího, vepřového a jehněčího masa, cibule a koření.
Namleté maso smíchejte se solí a pepřem a dejte do chladu ideálně přes noc. Před grilováním promíchejte maso s jemně nasekanou cibulí (a případně podle chuti s česnekem). Přidejte saturejku a pískavici a trochu chilli. Pro jemnější konzistenci můžete přidat trochu studené vody. Míchejte tak dlouho, až se maso přestane lepit a dejte ještě na chvilku do chladu. Tvarujte 0,5 cm tenké oválné placky a grilujte na rozpáleném grilu nebo na grilovací pánvi při teplotě 220 stupňů.
Klasický burger v základní verzi
800 g mletého hovězího masa, které necháme chvíli při pokojové teplotě si opepříme, osolíme a propracujeme rukama v míse. Pak utvoříme 4 placky tlusté cca 1,5 - 2 cm a uprostřed uděláme důlek, aby si při pečení burger dobře držel tvar. Ten by měl být velikostí úměrný bulce. Na rozpáleném ohni grilujeme cca 4 minuty z každé strany. Na poslední minutu na burgery položíme plátek chedaru.
Opečeme hamburgerové bulky z vnitřní strany, potřeme majonézou, položíme plátek salátu, rajčete, cibule, případně smažené cibulky, kyselé okurky nebo doplníme další přísady podle chuti. Vložíme maso s rozpečeným sýrem a přiklopíme vrchem bulky, který jsme pomazali BBQ omáčkou nebo majonézou, případně kečupem.
Hamburgerové housky
Do mísy dejte 120 ml teplé vody spolu se lžící sušeného droždí a dobře promíchejte, dokud se perfektně nerozpustí. V druhé míse smíchejte 120 ml mléka, vejce, 2 lžíce rozpuštěného másla, 2 lžíce třtinového cukru a lžičku mořské soli. Poté obě směsi smíchejte dohromady, přidejte 380 g hladké mouky a vypracujte pomocí robotu hladké a pružné těsto. Nechte vykynout na teplém místě přibližně hodinu. Těsto po vykynutí vyklopte na lehce pomoučněnou plochu, rozdělte na 8 stejných dílu a vytvarujte hezké pravidelné bochánky, které pokládejte na pečícím papírem vyložený plech. Bulky přikryjeme utěrkou a nechte opět kynout asi 45 minut. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem nebo jinými semínky. Pečeme přibližně 20 minut při teplotě 160 stupňů.
Zelný salát Coleslaw
Neodmyslitelnou přílohou kromě klasických hranolků je rozhodně salát coleslaw. Jeho příprava není vůbec složitá, ani finančně nákladná, jen je lepší s přípravou počítat a nechat salát trochu odležet, aby se všechny chutě náležitě rozvolnily.
Na coleslaw si najemno nakrájíme bílé zelí, které si průběžně nasolíme. Na jednu hlávku zelí střední velikosti bude stačit polévková lžíce soli. Důkladně promícháme a necháme asi 15 odpočívat. Poté rukama zelí řádně promačkáme, aby krásně zkřehlo.
K zelí přidáme nastrouhanou mrkev a půl cibule nakrájené na velmi tenké proužky. Do směsi ještě patří dvě lžíce cukru a tři lžíce vinného octa. Vše důkladně promícháme a dáme do lednice alespoň na 24 hodin. Před podáváním vmícháme majonézu a zakysanou smetanu.