Vybíráte česnek a nevíte, který je lepší? Medvědí, nebo klasický kuchyňský? První, nebo druhý? Ideálně oba, protože není česnek jako česnek. Ačkoliv oba patří do stejné čeledí jednoděložných rostlin a na první pohled se moc neodlišují, rozdílů mezi těmito zástupci čeledi amarylkovitých najdeme dost.
Medvědí česnek: bohatý zdroj účinný látek
Medvědí neboli též lesní česnek se užívá zejména kvůli svým léčivým účinkům. Rostlina, která se vyskytuje zejména v Evropě, včetně českého území, je skvělým kořením. Medvědímu česneku se také připisují až magické léčivé účinky. Prvopočátky jeho využití sahají do hluboké historie až ke starým Římanům. Již naši předchůdci věřili, že pomáhá při různých obtížích a byl také považován za zdroj energie.
Za poslední léta o něj výrazně vzrostl zájem, neboť je to opravdový unikát. Má různorodé využití a působí blahodárně na náš organismus. Je bohatý na vitamíny A, B, C, železo, zinek hořčík, vápník a další minerály. Medvědí česnek obsahuje látky, které snižují cukr v krvi, podporuje srdce, je vhodný při nachlazení. Obsahuje také silice a látku alicin, která účinně brzdí růst plísní a hub nebo pomáhá v boji s herpes viry a některými bakteriemi rodů Bacillius, Enterococcus a Streptococcus. Lesní česnek je tedy výborným přírodním antibiotikem a antimykotikem, tzn. že působí proti bakteriím a plísním.
Medvědí česnek je vhodný i do kuchyně
Pomáhá také lidem se zvýšeným cholesterolem a používá se i jako přírodní dezinfekce trávicího traktu a pomáhá při revmatických potížích. V podzimních měsících, kdy je naše tělo oslabenější je ideální pro zlepšení imunitního systému. Máte rádi detox? Zařaďte ho při jarní očistě organismu. Čistí tělo a játra od škodlivých látek.
Oproti kuchyňskému má medvědí česnek mírnější chuť a aroma. Tím, že je jemnější, v menší míře je ideální pro „žlučníkáře“, kteří se obecně česneku raději vyhýbají. Klasický česnek má naopak výraznou ostrou chuť a intenzivní aroma. Je také velice přínosný pro naše tělo. Mimo jiné vyrovnává krevní tlak, pročišťuje cévy, podporuje trávení. Díky němu můžete předcházet rizikům mrtvice či infarktu. A co teprve v kuchyni, kde je naprostou nezbytností.
Oblíbeným pomocníkem v kuchyni je ovšem i medvědí česnek. Můžete ho použít na ochucení pomazánek, polévek, salátů nebo si pochutnat na chlebu s máslem a jen ho na něj lehce posypat. Jeho jemná chuť vás uchvátí. A kuchyňský? Ideální na dochucení gulášů, do polévek nebo skvěle okoření mleté maso. Popusťte uzdu fantazii.