4,9

hvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdička 1494 recenzí

Česká republika

Oblíbené

Košík

Váš košík je prázdný

Ukázat košík

Bylinky a alkohol: co používají i výrobci destilátů

Příprava alkoholických nápojů z bylin je tradicí, která se ve světě objevuje již od starověku. První kvalitně popsané způsoby přípravy se nám dochovaly dokonce až z období středověku. Tehdy byla jejich příprava výsadou mnichů v klášterech, podobně jako vaření piva, často však pomáhaly i obyčejným lidem.

Bylinné alkoholické nápoje se totiž často užívaly jako lék, povzbuzovaly chuť k jídlu nebo zaháněly nadýmání. Ostatně i řada z nás měla babičku, která si připravovala vlastní bylinné likéry, kterými zaháněla své nejrůznější neduhy.

Likér, nebo destilát?

O principu přípravy bylinných likérů napovídá již jejich název. Ten je odvozen od latinského výrazu pro slovo rozpustit. Způsobů, jak vytáhnout a rozpustit v alkoholu všechny zdravé a aromatické látky, které se ukrývají v bylinách, je hned několik. Nejznámější je ovšem destilacemacerace, tedy tzv. studená metoda.

Destilací jsou vyráběny destiláty, u nás především z ovoce, jako jsou švestky či meruňky, ze kterých vzniká slivovice či meruňkovice. Studená metoda je pro nás ovšem daleko zajímavější, protože si s její pomocí můžeme připravovat bylinné nápoje i doma.

Postup je jednoduchý, jelikož se jedná o namáčení bylin a koření v alkoholu. Tímto postupem jsou připravovány i ty nejznámější bylinné likéry, jako je Becherovka, Fernet Stock či Jägermeister. Jejich receptury jsou přísně střeženy, tudíž si jejich věrné kopie doma nepřipravíte, můžete si ale připravit chutí podobné, či úplně jiné likéry, ovšem často stejně chutné.

TIP: Připravte si doma bylinný likér či víno 

Chutná i léčí

Každý z nich vám v případě potřeby může pomoci s trochu jinou zdravotní obtíží. Například macerováním meduňky v alkoholu vznikají tzv. karmelitánské kapky, které vyráběli již mniši v 17. století. K meduňce přidali citronovou kůru, semena koriandru, skořicimuškátový oříšek. Výsledkem byl likér, který byl požíván po jídle na lepší zažívání.

K tomuto účelu často sloužila i tzv. kmínka, tedy macerovaný kmín v alkoholu. Ten napomáhal tlumit křeče a podporoval tvorbu a vylučování trávicích šťáv. V případě problému se zažíváním je skvělý také anýzový likér připravovaný ze semen anýzu. I ten se používá během nadýmání, dokáže však pomoci i s nejrůznějšími střevními potížemi.

Tajemství legendárních bylinných nápojů 

Právě na zažívací potíže se často užívaly i výše zmíněné, dodnes komerčně prodávané, bylinné likéry. U nás je nejznámější Becherovka, která je vyráběna z 32 bylin a koření. Zajímavé je, že právě směs je přísným tajemstvím, které znají pouze dvě osoby na světě, a to výrobní manažer a ředitel pro rozvoj a strategii firmy. Nikdo jiný proto nedokáže specifickou nahořklou chuť nápoje vyrobit.

Většina bylin použitých při výrobě by měla pocházet z České republiky, ovšem některé přísady jsou dováženy z exotických končin, jako je Zanzibar, Srí Lanka či Jižní Amerika. Ke známým bylinám patří řebříček, hřebíček, skořiceyzop. Zbytek je však přísným výrobním tajemstvím.

Podobně je to také s Fernet Stock. I u něj známe šest základní bylin, a to hořcový kořen, zeměžlučová nať, heřmánek římský, chininová kůra, pomerančová kůračubet benedikt. Zbytek je však opět součástí přísně střežené receptury skládající se ze 14 různých bylin.

A v případě slavného Jägermeisteru je situace ještě složitější. Ten je totiž připravován z 56 různých druhů bylin, semen, kořenů, dřev a kůr, přičemž známých jich je jen pár. Opět se jedná o skořici, ke které je přidáván také zázvor, šafrán a mnoho dalších ingrediencí.

Co si ovšem doma rozhodně můžete vyrobit, je ořechovka. Ta se připravuje z nezralých vlašských ořechů, které se zbavují vnější hořké slupky. Následně se nechávají několik dní ve vodě, aby i samotné ořechy pozbyly své hořkosti. Poté se naloží do alkoholu a spolu s pomerančem a skořicí se macerují několik dní.

TIP: Recepty na láhodné alkoholické i nealkoholické recepty

Produkty zmíněné v článku

Produkt značky NaturWay

Zeměžluč nať řezaná
Zeměžluč nať řezaná

Jedná se o usušenou, řezanou kvetoucí nať zeměžluče (Centaurium erythraea RAFN., Centaurium majus (H. et L) Zeltner, C. suffruticosum (Griseb.) Ronn.

Skladem

59 Kč

Produkt značky NaturWay

Zázvor oddenek řezaný
Zázvor oddenek řezaný

Jedná se o usušený, řezaný oddenek zázvoru lékařského (Zingiber officinale ROSCOE).

Skladem

80 Kč

Produkt značky NaturWay

Yzop nať řezaná
Yzop nať řezaná

Jedná se o usušenou, řezanou nať yzopu lékařského (Hyssopus officinalis L.)

Skladem

45 Kč

Produkt značky NaturWay

Yzop nať  MESH 80
Yzop nať MESH 80

Jedná se o usušenou, jemně mletou nať (pudr) yzopu lékařského (Hyssopus officinalis L.)

Skladem

95 Kč

Produkt značky NaturWay

Skořice květ
Skořice květ

Jedná se o sušený, celý květ skořicovníku (Cinnamomum aromaticum NEES. Cinnamomum cassia BLUME).

Skladem

61 Kč

Produkt značky NaturWay

Skořice kůra řezaná
Skořice kůra řezaná

Jedná se o sušenou řezanou kůru skořicovníku čínského (Cinnamomum cassia (L.) J. Presl (syn. Cinnamomum aromaticum Nees.), někdy také nazývaného "čínská cassia".

Skladem

58 Kč

Produkt značky NaturWay

Skořice kůra mletá
Skořice kůra mletá

Skořice mletá má velice široké použití v kuchyni. Její lehce nasládlá chuť i vůně, dává pokrmům a zejména těm sladkým velice příjemné aroma.

Skladem

39 Kč

Produkt značky NaturWay

Skořice kůra
Skořice kůra

Jedná se o sušenou kůru skořicovníku čínského (Cinnamomum cassia (L.) J. Presl (syn. Cinnamomum aromaticum Nees.), někdy také nazývaného "čínská cassia".

Skladem

90 Kč

Produkt značky NaturWay

Řebříček nať řezaná
Řebříček nať řezaná

Jedná se o sušenou, řezanou nať řebříčku obecného (Achillea millefolium L.).

Skladem

56 Kč

Produkt značky NaturWay

Řebříček nať MESH 80
Řebříček nať MESH 80

Jedná se o sušenou, velmi jemně mletou nať (pudr, prášek) řebříčku obecného (Achillea millefolium L.).

Skladem

101 Kč

Produkt značky NaturWay

Řebříček květ řezaný
Řebříček květ řezaný

Jedná se o sušený, řezaný květ řebříčku obecného (Achillea millefolium L.).

Skladem

58 Kč

Produkt značky NaturWay

Muškát ořech hrubě mletý
Muškát ořech hrubě mletý

Nejedná se o „oříšek“ jak naznačuje název, ale o část semene. Výrazná vůně je unikátní a tak se přidává pod všechny druhy masa, ale hlavně se přidává do pečiva.

Skladem

126 Kč

Produkt značky NaturWay

Muškát ořech
Muškát ořech

Nejedná se o „oříšek“ jak naznačuje název, ale o část semene. Výrazná vůně je unikátní a tak se přidává pod všechny druhy masa, ale hlavně se přidává do pečiva.

Skladem

74 Kč

Produkt značky NaturWay

Meduňka nať řezaná
Meduňka nať řezaná

Jedná se o sušenou, řezanou nať meduňky lékařské (Melissa officinalis L.).

Skladem

56 Kč

Produkt značky NaturWay

Meduňka nať MESH 80
Meduňka nať MESH 80

Jedná se o sušenou, jemně řezanou nať meduňky lékařské (Melissa officinalis L.).

Skladem

114 Kč

Produkt značky NaturWay

Koriandr plod
Koriandr plod

Jedná se o sušené, plody (nažky) koriandru setého (Corianrum sativum L.).

Skladem

40 Kč

Produkt značky NaturWay

Kmín plod dvouletý
Kmín plod dvouletý

Jedná se o sušené zralé plody dvouletých pěstovanných odrůd kmínu kořenného (Carum carvi L.)

Skladem

47 Kč

Karmelitánské bylinné kapky Grešík 50 ml
Karmelitánské bylinné kapky Grešík 50 ml

Tyto kapky jsou vyrobeny podle originální receptury karmelitánských mnichů. Byliny v nich obsažené podporují trávení a mají relaxační účinek.


Skladem

117 Kč

Produkt značky NaturWay

Hřebíček květ
Hřebíček květ

Nerozvitá květní poupata hřebíčkovce vonného (Syzygium aromaticum (L..) Merr. et L.M.Perry syn. Eugenia caryophyllus (Spreng.) Bullock et S.G. harison.

Skladem

69 Kč

Produkt značky NaturWay

Hořec kořen řezaný
Hořec kořen řezaný

Řezané kořeny a oddenky kořeny a oddenky hořce žlutého (Gentiana lutea L.)

Skladem

176 Kč

Produkt značky NaturWay

Hořec kořen celý
Hořec kořen celý

Řezané kořeny a oddenky kořeny a oddenky hořce žlutého (Gentiana lutea L.)

Skladem

1 038 Kč

Produkt značky NaturWay

Heřmánek římský květ
Heřmánek římský květ

Usušené květy (úbory) plnokvětých kulturních odrůd rmence sličného (Chamaemelum nobile (L.) All. syn. Anthemis nobilis L.), známého spíše jako heřmánek římský nebo rmen římský.

Skladem

109 Kč

Produkt značky NaturWay

Čubet benedikt nať řezaná
Čubet benedikt nať řezaná

Sušená, řezaná nať (listy, stonky, květy) čubetu benediktu (Cnicus benedictus L.).

Skladem

49 Kč

Produkt značky NaturWay

anýz plod
Anýz plod

Anýz má sladce kořeněnou chuť, pro kterou se již mnoho let používá jako koření. K dochucení pikantních omáček, různých druhů ryb a masa, ale také sladkých jídel, k přípravě zdravých čajů.

Skladem

60 Kč

Vlašský ořech NATURAL
Vlašský ořech NATURAL

Čerstvé vlašáky z nové sklizně. Naturální vlašské ořechy jsou nejpopulárnějším ořechem v České republice. Naše vlašské ořechy jsou speciálně zasušené tak, aby vydržely vynikající celoročně a nepodléhaly rychle žluknutí a nehořkly. Jsou ideální na pečení a vaření.

Vyprodáno

Související kategorie: Květy

Podobné články

Mocný akát ochutí med i léčí nejrůznější neduhy
Rady a postupy

Mocný akát ochutí med i léčí nejrůznější neduhy

Akát se do Evropy dostal ze Severní Ameriky, a to na počátku 17. století coby okrasná rostlina. Velmi rychle se však přišlo na to, že její květy mají léčebné účinky a také, že se jedná o medonosnou rostlinu, tedy takovou, která hojně vábí včelstvo, které z nasbíraného nektaru vytváří med se specifickým akátovým aroma.

Alko a nealko koktejly z přírodních bylin
Rady a postupy

Alko a nealko koktejly z přírodních bylin

Nezpochybnitelná účinnost bylin, ale...
Rady a postupy

Nezpochybnitelná účinnost bylin, ale...

Bylinky a diabetes zkuste přírodní pomocníky
Rady a postupy

Bylinky a diabetes zkuste přírodní pomocníky

Diabetes, známý též jako cukrovka, je stále rozšířenější nemocí, která limituje život pacientů, vede k dalším zdravotním obtížím a v některých případech může způsobovat úmrtí...

Třezalka tečkovaná - královna svatojánské noci
Rady a postupy

Třezalka tečkovaná - královna svatojánské noci

Zázvor: všelék milovaný od středověku
Rady a postupy

Zázvor: všelék milovaný od středověku

Plody našich zahrad
Rady a postupy

Plody našich zahrad

Bylinné likéry a vína
Rady a postupy

Bylinné likéry a vína

Pro bylinná vína a likéry se nejčastěji používají následující byliny: andělika lékařská, benedikt lékařský, fialkový kořen, galgan obecný, hřebíček, koriandr setý, muškátovník vonný, pelyněk pravý, pomerančovník, puškvorec obecný, rozmarýn lékařský, zeměžluč lékařská a další. K výrobě aromatizovaného vína se používá hroznový mošt, víno nebo jejich směs. Navýšení procent alkoholu probíhá destilátem vinného původu a obsah se pak pohybuje 14,5 % a nejvýše 22 %. Při přípravě bylinných vín a likérů záleží ale hlavně na tom, která bylina je vám příjemná, voní vám a hodí se svými účinky. Vyzkoušejte některý z osvědčených receptů......