Kořeněné drinky na léto: s alkoholem i bez něj

Léto je ideální doba pro osvěžující nápoje, které vám pomohou zchladit se během horkých dnů. Všichni známe a milujeme klasické koktejly jako je mojito nebo margarita. Někteří z nás ale rádi experimentují a pro takové tu máme tipy na celou řadu kořeněných drinků, které dodají letošnímu létu trochu toho pikantního nádechu.

Pálivý drink a horké léto?

Ano, i když se to může na první pohled zdát jako nesmysl a recept na ještě nesnesitelnější vedro, opak je pravdou. Konzumace pálivého jídla a pití totiž zvyšuje naši tělesnou teplotu a způsobuje pocení, což je klíčový mechanismus tělesné termoregulace. Když se pot odpařuje z povrchu kůže, odvádí teplo z těla, což vede k jeho ochlazení. Kapsaicin, aktivní složka v pálivých papričkách, pak navíc způsobuje rozšíření krevních cév, což zlepšuje krevní oběh a umožňuje tělu efektivněji regulovat svou teplotu.

Dalším důvodem, proč pálivý drink ochlazuje je fakt, že pálivost způsobuje žízeň, což vede ke zvýšenému příjmu tekutin a správná hydratace je klíčová pro udržení správné tělesné teploty. O to víc při tropických letních teplotách.

Chilli margarita

Pro milovníky ostrých chutí je chilli margarita perfektní volbou. Stačí přidat trochu čerstvého jalapeňachilli do vašeho obvyklého receptu na margaritu a máte dokonalý pikantní koktejl. 

Ingredience: 50 ml tequily, 20 ml Cointreau nebo jiného pomerančového likéru, 30 ml čerstvého limetkového džusu, 2 plátky jalapeňa (nebo více podle chuti), led, sůl a chilli na okraj sklenice

Postup: Okraj sklenice navlhčete limetkou a ponořte do směsi soli a chilli. Do shakeru dejte jednu papričku jalapeňo a lehce ji rozmačkejte. Přidejte tequilu, Cointreau, limetkový džus a led. Důkladně protřepejte a přelijte do připravené sklenice. Ozdobte plátkem limetky nebo jalapeňa.

 

Kardamomové espresso martini

Tento drink je ideální pro ty, kteří milují kávu s netradičním twistem. Kardamom dodává exotický nádech, který krásně harmonizuje s hořkostí espressa.

Ingredience: 50 ml vodky, 50 ml espressa (čerstvě uvařeného a vychlazeného), 25 ml kávového likéru, 1/4 lžičky mletého kardamomu, led

Postup: Do shakeru dejte led, vodku, espresso, kávový likér a kardamom. Důkladně protřepejte, aby se všechny složky spojily a ochladily. Přelijte do chlazené martini sklenice. Ozdobte zrnkem kávy nebo špetkou kardamomu na povrchu.

Hřebíčkový rum punch

Hřebíček přidává do tohoto tradičního rumového drinku pikantní a hřejivý tón, který je skvělý jak pro letní, tak pro zimní večery.

Ingredience: 200 ml tmavého rumu. 500 ml jablečného cideru, 250 ml ananasové šťávy, 2 lžíce medu, 4 kusy hřebíčku, 1 kůra skořice, šťáva z 1 pomeranče, plátky pomeranče a jablka pro ozdobu

Postup: V hrnci zahřejte jablečný cider s hřebíčkem a skořicovou kůrou. Přidejte rum, ananasovou šťávu, med a pomerančovou šťávu. Zahřívejte, dokud směs není teplá, ale nevařte. Odstraňte hřebíček a skořici a nalijte do sklenic. Ozdobte plátky pomeranče a jablka.

Citronový ledový čaj (bez alkoholu)

Ledový čaj je klasika bez které se letní dny zkrátka neobjedou. Tento je navíc doplněn o voňavou skořici a pálivý zázvor.

Ingredience: 1 litr vody, 4 sáčky černého čaje, lžička zázvoru, 1 kůra skořice, šťáva ze dvou citronů, med podle chuti, led

Postup: Vodu přiveďte k varu,  přidejte čajové sáčky, zázvor a skořici. Nechte louhovat po dobu 5 minut. Odstraňte čajové sáčky a koření. Přidejte citronovou šťávu a med podle chuti. Nalijte do sklenic s ledem.

Zázvorové mojito (bez alkoholu)

Zázvorové pivo dodává klasickému mojitu nový rozměr. Jeho pikantnost krásně harmonizuje s mentolovou svěžestí.

Ingredience: 1 limetka, nakrájená na osminky, 10 listů máty nebo lžička sušené máty, 2 čajové lžičky třtinového cukru, led, 100 ml zázvorového piva, perlivá voda

Postup: Limetku, mátu a cukr smíchejte dohromady ve sklenici, aby se uvolnily šťávy a esence máty. Přidejte led, až po okraj sklenice. Přilijte zázvorové pivo a nakonec sodovku. Lehce promíchejte a ozdobte lístkem máty nebo plátkem limetky.

Levandulová limonáda (bez alkoholu)

Ingredience: 2 citrony, 1 litr vody, 1 lžíce sušené levandule, med nebo cukr podle chuti, led

Postup: Vymačkejte šťávu z citronů a nalijte do džbánu. Přidejte vodu a levanduli. Oslaďte medem nebo cukrem podle chuti. Nechte limonádu odležet v lednici alespoň hodinu, aby se uvolnila chuť levandule. Nalijte do sklenic s ledem a ozdobte levandulí.

Související produkty


Zázvor oddenek řezaný

od 67.00 Kč

skladem

Zázvor oddenek hrubě mletý

od 76.00 Kč

skladem

Skořice kůra Ceylonská

od 85.00 Kč

skladem

Máta peprná nať řezaná

od 54.00 Kč

skladem

Levandule květ drhnutý

od 48.00 Kč

skladem

Kardamom plod

od 92.00 Kč

skladem

Chilli drcené s 15 % semen

od 20.00 Kč

skladem

Hřebíček květ

od 69.00 Kč

skladem

Cukr třtinový

od 97.00 Kč

vyprodáno

pozadí s bylinami

Buďte v obraze!

Přihlaste se k odběru novinek ze světa NaturWay.cz.
Stačí zadat svůj e-mail a my vám budeme cca 2x měsíčně posílat zajímavé informace o bylinkách. Vaše osobní údaje jsou u nás v bezpečí. Před zadáním e-mailové adresy si prosím přečtěte naše zásady ochrany osobních údajů ZDE. Děkujeme. 

Souhlasím se zpracováním osobních údajů pro účely zasílání newsletteru.
ikona

Výroba řady NaturWay

ikona

Doprava zdarma - informace ZDE

ikona

Vlastní zpracování bylin