4,9

hvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdička 1494 recenzí

Oblíbené

Košík

Váš košík je prázdný

Ukázat košík

Grilované maso: jaké koření a bylinky zvolit?

S červnem už pomalu ale jistě rozpalujeme grily a užíváme si prvních letních paprsků v kombinaci s voňavým kusem masa a vychlazeným drinkem. Pro některé z nás však toto období znamená i dilema = jak přesně maso ochutit? Z tohoto důvodu vám přinášíme tipy na koření a bylinky, které skvěle doplní všechny druhy masa a na závěr pro vás máme i několik exotických možností.

Hovězí maso

Hovězí maso je známé svou robustní chutí, která si zaslouží výrazné koření a bylinky.

Rozmarýn je jednou z nejlepších voleb pro hovězí steaky. Jeho silné aroma a lehce borovicová chuť dodají masu hloubku. V kombinaci s česnekem a čerstvě mletým černým pepřem vytvoříte marinádu, která zvýrazní přírodní chuť masa. Pro osvěžující kontrast můžete přidat také trochu citrónové šťávy.

Další skvělou volbou je tymián, který dodá jemnou, lehce citronovou notu. Zkuste kombinaci tymiánu, hořčice, medu a olivového oleje pro skvělou marinádu na hovězí steaky. Hořčice přidá pikantnost, zatímco med vyrovná její kyselost.

A pokud se vám nechce výběr koření vůbec řešit, vsaďte na různé kořenící směsi. Zkuste třeba steak koření, které se skvěle hodí k hovězím steakům, ale i rybám, zelenině a sýrům.

Vepřové maso

Vepřové maso je velmi univerzální a dobře absorbuje různé chutě.

Sladká nebo pálivá paprika, dodá vepřovému masu neodolatelně kouřovou chuť. Kombinace sladké papriky, kmínu, česneku a olivového oleje je perfektní volbou pro vepřová žebra. Pro extra chuť můžete přidat trochu medu nebo javorového sirupu.

Také kmín a vepřové maso tvoří skvělou dvojici. Má zemitou, lehce citrusovou chuť, která se skvěle hodí k vepřovým kotletám. Smíchejte kmín s mletým koriandrem, česnekem a limetkovou šťávou pro pikantní marinádu.

Další zajímavou volbou je šalvěj, která má silnou, lehce mentolovou chuť. Kombinujte šalvěj s česnekem, citronovou šťávou a olivovým olejem. Přidáním bílého vína získáte ještě bohatší chuť.

Kuřecí maso

Kuřecí maso je jemné a také snadno absorbuje různé chutě, takže můžete experimentovat s různými kombinacemi.

Bazalka je skvělá volba pro kuřecí prsa. Její sladká, aromatická chuť se výborně snoubí s citrónovou šťávou, česnekem a olivovým olejem. Přidáním parmazánu dosáhnete ještě výraznější chuti.

Další možnost představuje koriandr, který má čerstvou, citrusovou chuť. Ta se bude dobře doplňovat s limetkovou šťávou, česnekem a chilli. Tato kombinace je ideální pro pikantní kuřecí křídla. Přidáním medu získáte sladký kontrast k pikantním chutím.

Pro středomořský nádech zkuste oregano, které má silnou, lehce hořkou chuť. Kombinujte oregano s citrónovou šťávou, česnekem a olivovým olejem pro klasickou marinádu na grilované kuře. Červené víno pak dodá masu komplexnější chuť.

Ryby

Ryby mají jemnou chuť, která si zaslouží jemné a svěží koření a bylinky.

Kopr je klasika pro lososa a jiné tučnější ryby. Jeho nasládlá chuť se skvěle doplňuje s citronovou šťávou, česnekem a olivovým olejem. Pro extra chuť můžete přidat dijonskou hořčici.

Citronová kůra je další skvělou volbou. Rybám dodá svěží, citrusovou chuť. Kombinujte citronovou kůru s česnekem, petrželí a olivovým olejem pro vynikající marinádu na tresku. Bílý pepř pak zajistí jemnou pikantnost.

Estragon je zase skvělý pro jemné ryby jako treska nebo pstruh. Jeho chuť se dobře kombinuje s bílým vínem, citronovou šťávou a olivovým olejem. Hořčice dodá jemný pikantní nádech.

Kreativní kombinace

Pokud rádi zkoušíte nové chutě a nebojíte se exotických kombinací, pak určitě vyzkoušejte některou z těchto marinád:

Hovězí maso s Asijskou marinádou: Sojová omáčka, sezamový olej, zázvor, česnek a jarní cibulka vytvoří exotickou chuťovou kombinaci. Tato marináda je ideální pro flank steak nebo hovězí kebab.

Vepřové maso s Karibskou marinádou: Limetková šťáva, pomerančová šťáva, česnek, zázvor, habanero papričky a med dodají masu sladko-pikantní chuť. Skvělé pro vepřová žebra nebo kotlety.

Kuřecí maso s Indickou marinádou: Jogurt, kurkuma, garam masala, česnek a zázvor vytvoří aromatickou a jemnou marinádu. Perfektní pro kuřecí kousky.

Ryby s Středomořskou marinádou: Olivový olej, citronová šťáva, česnek, rozmarýntymián představují ideální kombinací pro většinu středomořských ryb. Přidejte také čerstvé rajčata a olivy pro extra chuť.

Produkty zmíněné v článku

Produkt značky NaturWay

Zázvor oddenek hrubě mletý
Zázvor oddenek hrubě mletý

Jedná se o usušený, na hrubo namletý oddenek zázvoru lékařského (Zingiber officinale ROSCOE).

Skladem

3.00 EUR

Produkt značky NaturWay

Tymián nať řezaná
Tymián nať řezaná

Jedná se o sušenou, řezanou nať tymiánu (Thymus vulgaris L. nebo Thymus zygis L., nebo směsi obou druhů).

Skladem

2.04 EUR

Produkt značky NaturWay

Šalvěj list drhnutý
Šalvěj list drhnutý

Jedná se o sušený, drhnutý list šalvěje lékařské (Salvia officinalis L. sensu lato). Šalvěj jako koření můžete použít téměř všude. Výborně se hodí k vepřovému a telecímu masu, k drůběži či mletým masům.

Skladem

1.60 EUR

Produkt značky NaturWay

Steak koření
Steak koření

Mírně pikantní směs určená k dochucení minutek z masa, především steaků. Vhodné také k nakládání sýrů a zeleniny ke grilování nebo k přípravě ryb.

Skladem

1.86 EUR

Produkt značky NaturWay

Rozmarýn list řezaný
Rozmarýn list řezaný

Jedná se o sušený, řezaný list rozmarýnu lékařského (Rosmarinus officinalis L.).

Skladem

1.93 EUR

Produkt značky NaturWay

Petržel list řezaný
Petržel list řezaný

Sušená petržel tvoří hlavní součást nádivek, polévek, vaječných jídel, salátů a těstovin. Přidat lze do mletých mas, na ryby či do marinád na grilování.

Skladem

1.21 EUR

Produkt značky NaturWay

Pelyněk estragon nať řezaná
Pelyněk estragon nať řezaná

Jedná se o sušenou, řezanou nať pelyňku estragonu. (Artemisia dracunculus L. ). Někdy bývá nazýván pelyněk kozalec.

Skladem

2.77 EUR

Produkt značky NaturWay

Paprika SZEGED pálivá mletá
Paprika SZEGED pálivá mletá

Paprika pálivá Szeged je sypká a bez hrudek, má cihlově červenou barvu. Vhodná je zejména do guláše, masových pokrmů, do omáček, na maso, do salátů, polévek, zeleninových směsí.... Dodává jídlu krásnou barvu a pikantní chuť.

Skladem

3.80 EUR

Produkt značky NaturWay

Paprika sladká SZEGED mletá
Paprika sladká SZEGED mletá

Naše paprika sladká maďarská má barevnost od 120 ASTA, pochází ze Szegedi a patří mezi nejkvalitnější, jaké se na trhu dají sehnat. Je výborná na tepelnou úpravu a zvláště na dobarvení pokrmů, protože za tepla dokáže uvolnit více barviva, než jiné druhy paprik.

Skladem

3.80 EUR

Produkt značky NaturWay

Kurkuma dlouhá oddenek ml.
Kurkuma dlouhá oddenek ml.

Jedná se o sušený mletý kořen kurkumy dlouhé (Curcuma longa L.).

Skladem

1.43 EUR

Produkt značky NaturWay

Kmín plod dvouletý
Kmín plod dvouletý

Jedná se o sušené zralé plody dvouletých pěstovanných odrůd kmínu kořenného (Carum carvi L.)

Skladem

1.85 EUR

Produkt značky NaturWay

Chilli drcené s 15 % semen

Skladem

0.75 EUR

Produkt značky NaturWay

Dobromysl list drhnutý
Dobromysl list drhnutý

Sušený drhnutý list dobromysli obecné (Origanum vulgare subsp. hirtum (Link)Ietsw. nebo O. onites L.). Tato bylina je známá také pod názvem oregáno.

Skladem

1.69 EUR

Produkt značky NaturWay

Černý pepř mletý
Černý pepř mletý

Patří mezi nejběžnější druhy pepře vůbec. Hodí se do omáček, polévek a ke tmavému masu.

Skladem

2.00 EUR

Produkt značky NaturWay

Bazalka nať řezaná
Bazalka nať řezaná

Sušená nať, tedy listy stonky a květy bazalky pravé (Ocimum basilicum L.).

Skladem

1.20 EUR

Související kategorie: Květy