S červnem už pomalu ale jistě rozpalujeme grily a užíváme si prvních letních paprsků v kombinaci s voňavým kusem masa a vychlazeným drinkem. Pro některé z nás však toto období znamená i dilema = jak přesně maso ochutit? Z tohoto důvodu vám přinášíme tipy na koření a bylinky, které skvěle doplní všechny druhy masa a na závěr pro vás máme i několik exotických možností.
Hovězí maso
Hovězí maso je známé svou robustní chutí, která si zaslouží výrazné koření a bylinky.
Rozmarýn je jednou z nejlepších voleb pro hovězí steaky. Jeho silné aroma a lehce borovicová chuť dodají masu hloubku. V kombinaci s česnekem a čerstvě mletým černým pepřem vytvoříte marinádu, která zvýrazní přírodní chuť masa. Pro osvěžující kontrast můžete přidat také trochu citrónové šťávy.
Další skvělou volbou je tymián, který dodá jemnou, lehce citronovou notu. Zkuste kombinaci tymiánu, hořčice, medu a olivového oleje pro skvělou marinádu na hovězí steaky. Hořčice přidá pikantnost, zatímco med vyrovná její kyselost.
A pokud se vám nechce výběr koření vůbec řešit, vsaďte na různé kořenící směsi. Zkuste třeba steak koření, které se skvěle hodí k hovězím steakům, ale i rybám, zelenině a sýrům.
Vepřové maso
Vepřové maso je velmi univerzální a dobře absorbuje různé chutě.
Sladká nebo pálivá paprika, dodá vepřovému masu neodolatelně kouřovou chuť. Kombinace sladké papriky, kmínu, česneku a olivového oleje je perfektní volbou pro vepřová žebra. Pro extra chuť můžete přidat trochu medu nebo javorového sirupu.
Také kmín a vepřové maso tvoří skvělou dvojici. Má zemitou, lehce citrusovou chuť, která se skvěle hodí k vepřovým kotletám. Smíchejte kmín s mletým koriandrem, česnekem a limetkovou šťávou pro pikantní marinádu.
Další zajímavou volbou je šalvěj, která má silnou, lehce mentolovou chuť. Kombinujte šalvěj s česnekem, citronovou šťávou a olivovým olejem. Přidáním bílého vína získáte ještě bohatší chuť.
Kuřecí maso
Kuřecí maso je jemné a také snadno absorbuje různé chutě, takže můžete experimentovat s různými kombinacemi.
Bazalka je skvělá volba pro kuřecí prsa. Její sladká, aromatická chuť se výborně snoubí s citrónovou šťávou, česnekem a olivovým olejem. Přidáním parmazánu dosáhnete ještě výraznější chuti.
Další možnost představuje koriandr, který má čerstvou, citrusovou chuť. Ta se bude dobře doplňovat s limetkovou šťávou, česnekem a chilli. Tato kombinace je ideální pro pikantní kuřecí křídla. Přidáním medu získáte sladký kontrast k pikantním chutím.
Pro středomořský nádech zkuste oregano, které má silnou, lehce hořkou chuť. Kombinujte oregano s citrónovou šťávou, česnekem a olivovým olejem pro klasickou marinádu na grilované kuře. Červené víno pak dodá masu komplexnější chuť.
Ryby
Ryby mají jemnou chuť, která si zaslouží jemné a svěží koření a bylinky.
Kopr je klasika pro lososa a jiné tučnější ryby. Jeho nasládlá chuť se skvěle doplňuje s citronovou šťávou, česnekem a olivovým olejem. Pro extra chuť můžete přidat dijonskou hořčici.
Citronová kůra je další skvělou volbou. Rybám dodá svěží, citrusovou chuť. Kombinujte citronovou kůru s česnekem, petrželí a olivovým olejem pro vynikající marinádu na tresku. Bílý pepř pak zajistí jemnou pikantnost.
Estragon je zase skvělý pro jemné ryby jako treska nebo pstruh. Jeho chuť se dobře kombinuje s bílým vínem, citronovou šťávou a olivovým olejem. Hořčice dodá jemný pikantní nádech.
Kreativní kombinace
Pokud rádi zkoušíte nové chutě a nebojíte se exotických kombinací, pak určitě vyzkoušejte některou z těchto marinád:
Hovězí maso s Asijskou marinádou: Sojová omáčka, sezamový olej, zázvor, česnek a jarní cibulka vytvoří exotickou chuťovou kombinaci. Tato marináda je ideální pro flank steak nebo hovězí kebab.
Vepřové maso s Karibskou marinádou: Limetková šťáva, pomerančová šťáva, česnek, zázvor, habanero papričky a med dodají masu sladko-pikantní chuť. Skvělé pro vepřová žebra nebo kotlety.
Kuřecí maso s Indickou marinádou: Jogurt, kurkuma, garam masala, česnek a zázvor vytvoří aromatickou a jemnou marinádu. Perfektní pro kuřecí kousky.
Ryby s Středomořskou marinádou: Olivový olej, citronová šťáva, česnek, rozmarýn a tymián představují ideální kombinací pro většinu středomořských ryb. Přidejte také čerstvé rajčata a olivy pro extra chuť.