Máte rádi drinky? A už jste někdy vyzkoušeli bylinkové? Nemáme na mysli čaje, ale skutečné koktejly. Pokud ne, rozhodně doporučujeme. Zamilujete si je. Níže najdete výborné recepty, které pro vás – naše zákazníky a čtenáře, připravil mistr barmanského řemesla, vítěz soutěže Havana club Master class a majiitel cenných trofejí z českých i mezinárodních barmanských soutěží Tomáš Staněk.
GIN (twist na Gin Fizz)
4cl Gin London dry, 2cl bílek, 1cl cukrový sirup, 2cl citronový fresh, 4cl silný ibiškovo – šípkový rozvar, 10ks čerstvých malin.
Postup: do shakeru dáme čerstvé maliny a rozmačkáme, přidáme všechny zbylé ingredience a protřepeme nejdříve bez ledu, aby nám hezky napěnil bílek (dry shake), poté přidáme led a všechny suroviny důkladně protřepeme. Scedíme do sklenice na led.
Zdobíme snítkou máty a čerstvou malinou. Sklenice: „longovka“
VODKA (twist na Espresso Martini)
3cl vodka, 2cl med, 4cl rozvar z praženého matté, 4cl čerstvého espressa, 2cl Fernet
Postup: všechny ingredience vložíme do shakeru přidáme větší množství ledu a důkladně protřepeme, aby nám espresso vytvořilo krémovou pěnu. Scedíme do koktejlové sklenice bez ledu
Zdobíme zrnky kávy. Sklenice: „Koktejlová/martini“ sklenice.
RUM (twist Dark and Stormy)
4cl Republika Božkov, 3ks čerstvého zázvoru, 2cl limetový fresh, 2 barové lžičky pomerančové marmelády, 4cl silný rozvar z lékořice a rakytníku
Postup: všechny ingredience kromě rumu vložíme do shakeru, zázvor rozmačkáme a vše a důkladně protřepeme s ledem. Scedíme do sklenice na led, přidáme brčko a pomalu přiléváme Tmavý rum nahoru na drink, tak aby se oddělil od zbytku ingrediencí.
Zdobíme plátky čerstvého zázvoru a snítkou máty. Sklenice: „longovka“.
WHISKY (originál)
4cl Whisky, 3ks čerstvého manga, 1cl agáve sirup, 2cl limetový fresh, 4c silný rozvar z heřmánku a rooibosu
Postup: zralé mango vložíme do shakeru a rozmačkáme. Přidáme všechny ostatní ingredience a důkladně promícháme. Následně scedíme do sklenice na led.
Zdobíme kolečkem čerstvé limety. Sklenice: „whiskovka“.
NEALKO N.1 (twist na Americkou limonádu)
2cl domácího sirupu z ibišku a rooibosu, 10cl pomerančového džusu
Postup: domácí sirup nalejeme přímo do sklenice na led. Pomalu přiléváme pomerančový džus, aby obě tekutiny zůstaly odděleny.
Zdobíme snítkou meduňky a plátkem čerstvého pomeranče. Sklenice: „longovka“.
Postup výroby sirupu (časová náročnost 5 minut):
Uděláme silný výluh ze sušeného ibišku a rooibosu v poměru 2:1. Scedíme byliny a přidáme cukr v poměru 10cl výluhu= 80 g cukru. Necháme cukr rozpustit, popřípadě přidáme dle chuti. Sirup necháme vychladnout.
NEALKO N.2 (nealko Gin Tonic)
2cl domácího sirupu z lékořice, hořce, fenyklu, anděliky, jalovce, citronové a pomerančové kůry, 10cl Tonic water
Postup: domácí sirup nalejeme přímo do sklenice na led. Dolijeme tonikem
Zdobíme snítkou tymiánu a plátkem čerstvého citronu. Sklenice: „longovka“.
Postup výroby sirupu (časová náročnosti 30 minut):
Bylinkovou směs (lékořice, hořce, fenyklu, anděliky, jalovce) v poměru dle chuti (jalovec by měl převládat) zalijeme horkou vodou a 15 minut povaříme. Necháme vychladnout a přidáme nakrájené pomeranče a citrony a necháme po dobu 10 minut louhovat. Poté vše scedíme a přidáme cukr v poměru 10 cl tekutiny= 80 cukru (dle chuti).