BYLINNÝ SIRUP
Příprava bylinného sirupu je překvapivě velmi snadná: základní poměr, který je třeba u výroby sirupu vzít v úvahu, je jeden díl medu nebo cukru na dva díly bylinkového odvaru. To znamená, že byliny, které zalijete čtyřmi šálky vody, svaříme na celkem dva šálky odvaru a přidáme do nich jeden šálek medu nebo cukru. To je minimální množství cukru, které musíte k odvaru přidat, abyste získali dostatečně trvanlivý a hustý sirup. Cukru nebo medu ale můžete dát klidně i více – vyzkoušejte sami, jak vám to bude nejvíc vyhovovat. Chuť sirupu můžete vylepšit a prodloužit jeho trvanlivost přidáním alkoholu. Populární je například brandy. Alkohol nepoužíjevte, pokud budou sirup užívat děti.
Uvádíme zde ZÁKLADNÍ RECEPT NA BYLINNÝ SIRUP, který lze aplikovat na jakoukoli léčivou bylinu.
Ingredience: ½ šálku nebo 1 šálek sušených bylinek, 950 ml vody, 1-2 šálky medu nebo cukru (případně ¼ šálku brandy nebo jiný oblíbený alkohol)
Postup: Výroba sirupu začíná odvarem: Smíchejte tvrdé nebo hrubé bylinky, jako jsou bobule, kořeny nebo kůra, s vodou v hrnci. Jakékoli listy bylinek nebo květiny budou přidány později v procesu, takže je nechte stranou. Přiveďte k varu a částečně přikryjte pokličkou. Snižte teplotu a vařte, dokud se kapalina v hrnci nezmenší o polovinu. Poté odstavte a přidejte listy nebo květy. Pokud nic takového nepoužíváte, přeskočte tento krok. Hrnec zakryjte a nechte louhovat minimálně 20 minut, nejlépe však několik hodin. Slijte všechny bylinky. Nyní jste si připravili silný odvar pro sirupový základ. K odvaru přidejte cukr nebo med. Pokud přidáte med, zahřívejte na velmi mírném plameni – nesmí se vařit, abyste nezničili příznivé enzymy nacházející se v medu. Pokud používáte cukr, přiveďte tekutinu k varu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí – nejlépe však 30 minut. Odstavte a nakonec pokud chcete, přidejte alkohol.
Přelijte sirup do čistých láhví. Označte datem výroby sirupu a uchovávejte v lednici po dobu až 3 měsíců. V případě přidání více cukru nebo alkoholu vydrží sirup i déle.
Dávkování závisí na použitých bylinkách. Většinou se ale užívá od ½ čajové lžičky po 1 polévkovou lžíci 1-3x denně.
BYLINNÁ ŠŤÁVA Z KVĚTŮ BEZU ČERNÉHO RECEPT:
40 květů nepraných bezinek, 2 l převařené studené vody, 2 rozkrájené bio citróny, 7 dkg kyseliny citrónové
Necháme stál 24 hodin, scedíme a přídáme 2kg cukru, mícháme, až se cukr rozpustí a plníme lahve. Pokud chceme prodloužit trvanlivost šťávy, přidáme 1 Petol, který rozmícháme v trošce vody a přidáme do šťávy. Servírujeme s ledem a snítkou máty ozdobené kolečkem citrónu.