4,9

hvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdička 1494 recenzí

Oblíbené

Košík

Váš košík je prázdný

Ukázat košík

DÁREK - PERNÍKOVÉ KOŘENÍ ZDARMA PŘI OBJEDNÁVCE NAD 750 Kč 

(platí pro maloobchodní objednávky v hodnotě 750 Kč, bez dopravného).

Zdravá výživa: nebojme se cukrů

V předchozím článku jsme se zabývali tuky, dnes se podíváme na další nezbytnou, a často zbytečně obávanou, součást našich jídelníčků, sacharidy.

Jsou libo sacharidy, uhlohydráty, nebo snad glycidy?

Jaký je mezi nimi rozdíl? Žádný – všechny tyto názvy znamenají totéž. Nejčastěji se používá název sacharidy. Ale není sacharid jako sacharid. Sacharidy dělíme do třech základních skupin: monosacharidy, polysacharidyoligosacharidy.

Mezi monosacharidy, které jsou běžně nazývány cukry, patří fruktóza, glukóza, sacharóza, laktózamaltóza. Oligosacharidy najdeme v luštěninách a polysacharidy, které můžeme nazvat škroby, najdeme v bramborách, obilovinách a taktéž luštěninách.

Sacharidy jsou důležité, protože jsou nejrychlejším zdrojem energie. Podle doporučení pro vyváženou stravu mají sacharidy ve stravě člověka tvořit 50-55 % z celkového energetického denního příjmu, u sportovců to může být i více, naopak u lidí trpících nadváhou či cukrovkou 2.typu je dostačujících 45 %.

Zelenina, obiloviny a luštěniny jako základ

Většinu přijímaných sacharidů by měli tvořit polysacharidy obsažené v zelenině, obilovináchluštěninách. Trávení těchto sacharidů je pomalejší a hladina inzulinu v krvi se zvýší jen mírně. Výsledkem je pozitivní ovlivnění hladiny krevního cukru a delší pocit zasycení oproti jednoduchým sacharidům, které dodají energii rychleji, ale také rychleji klesne inzulín a nastává opět pocit hladu. Hlavní pravidlo, pokud chceme zhubnout – rozhodně nevynechávat sacharidy. Omezit, ale nevynechávat je zcela.

Recept na snídaňovou kaši

  • mléko nebo mandle na výrobu mléka mandlového
  • ovesné vločky
  • sladidlo (med, javorový sirup, třtinový cukr…)
  • oříšky, ovoce

Ovesná kaše ke snídani je vynikající start dne, a to hlavně v zimě – prohřeje vás, dodá vitaminy a energii na celé dopoledne. Jedná se o rychlou a zdravou snídani. Kaši můžeme připravit z kravského mléka, ale pokud si ji chceme krapet odlehčit, můžeme použít mléko rostlinné.

Výborné je domácí mandlové, na kterém není nic složitého a pro svoji zásadotvornost se hodí i při potížích s pálením žáhy. Obsahuje vitaminy E a Bminerály jako je sodík, hořčík a fosfor.

Přes noc namočíme hrnek mandlí do 4 hrnků vody. Ráno rozmixujeme výkonným mixérem a hotovo!
Do mléka přisypeme ovesné vločky a vaříme do zhoustnutí. Dochutit si ji můžeme podle vlastní fantazie. Na oslazení se výborně hodí med nebo javorový sirup, pro svůj prospěšný obsah živin a olejů jsou vhodné oříšky, využít můžeme i sezónní či sušené ovoce.

Tip na ještě rychlejší snídani
Občas se ale stává, že na snídani nemáme ani pomyšlení, natož, abychom se její přípravou zdržovali. Pro takové okamžiky je vhodné mít doma něco rychlého po ruce. V zimě ale studený jogurt není to pravé ořechové, proto můžeme zkusit instantní kaše. Ty lze zakoupit nově v našem e-shopu, a to buď rovnou ochucené, nebo připravené na dochucení podle vlastních preferencí.

Produkty zmíněné v článku

Související kategorie: Květy

Podobné články

Bylinné likéry a vína
Rady a postupy

Bylinné likéry a vína

Pro bylinná vína a likéry se nejčastěji používají následující byliny: andělika lékařská, benedikt lékařský, fialkový kořen, galgan obecný, hřebíček, koriandr setý, muškátovník vonný, pelyněk pravý, pomerančovník, puškvorec obecný, rozmarýn lékařský, zeměžluč lékařská a další. K výrobě aromatizovaného vína se používá hroznový mošt, víno nebo jejich směs. Navýšení procent alkoholu probíhá destilátem vinného původu a obsah se pak pohybuje 14,5 % a nejvýše 22 %. Při přípravě bylinných vín a likérů záleží ale hlavně na tom, která bylina je vám příjemná, voní vám a hodí se svými účinky. Vyzkoušejte některý z osvědčených receptů......

Příprava macerátu
Rady a postupy

Příprava macerátu

Macerát je výluh drogy za studena. Vyrábíme ho z rostlin, které obsahují slizové látky, které se tak nejlépe uvolní, např. sléz, podběl, len.

Co nevoní komárům i blechám?
Rady a postupy

Co nevoní komárům i blechám?

Ještě jinou sůl na Váš stůl
Rady a postupy

Ještě jinou sůl na Váš stůl

Vypěstujte si doma bylinnou lékárničku
Rady a postupy

Vypěstujte si doma bylinnou lékárničku

Pěstování bylin v domácím prostředí má své velké výhody. Máte je vždy po ruce a hlavně jsou vždy čerstvé a voňavé.

Nakopněte svou imunitu přírodními bylinami
Rady a postupy

Nakopněte svou imunitu přírodními bylinami

Zapomeňte na problémy se zažíváním
Rady a postupy

Zapomeňte na problémy se zažíváním

Příprava bylinné masti
Rady a postupy

Příprava bylinné masti

Milovníci léčivých rostlin často shánějí po lékárnách či prodejnách přírodních přípravků určité masti, které nelze běžně sehnat. V některých případech si je můžete připravit doma sami. Týká se to zejména mastí jednoduššího složení, obvykle obsahující usušenou rostlinnou drogu z jedné léčivé rostliny nebo směsi bylin.