Ryby k létu, i k tomu babímu, neodmyslitelně patří, tím spíše, pokud máme v úmyslu si je připravit na grilu. S dobrým bílým nebo růžovým vínem a s grilovanou zeleninou si tak můžeme zavzpomínat na dovolenou u moře a užít si skvělou a lehkou večeři.
S výběrem druhu ryb si můžete dopřát na grilu téměř cokoli. V našich obchodech nejběžněji narazíte na lososa, ale pokud budete mít štěstí, vyzkoušejte i tuňáka, makrelu, mořského okouna, mořského vlka, pražmu nebo platýse. Ze sladkovodních ryb můžete grilovat pstruha, candáta, sivena, okouna nilského ale také i kapra.
U ryby bez debat platí, že čím čerstvější, tím lepší. Ryba má mít jasné oči, vypouklé žábry, které mají červenou nebo nafialovělou barvu a také by měla mít správnou vůni. Maso by mělo mít jasnou barvu a mělo by být pružné, ale pevné na dotek.
Ohledně koření jsou kromě mořské soli, kvalitního bílého pepře a citrusové šťávy také čerstvé bylinky, jako jsou citronový tymián, klasický tymián, rozmarýn, petržel, bazalka, koriandr a majoránka. Při přípravě ryb na grilování je potřeba vždy dostatečně osušit, aby se na gril nepřilepila a ryb, které mají sušší maso je dobré je trochu potřít olejem před vložením na gril. Pokud máme filety, grilujeme je i s kůží a na gril je pokládáme kůží dolu.
Grilovaná pražma
Vykuchané, očištěné a osušené ryby z obou stran osolíme a opepříme (bílý pepř nebo citronový pepř). Citron nakrájíme na plátky a spolu s několika snítkami čerstvých bylinek vložíme přímo do břicha ryb. Grilujeme na rozpáleném grilu cca 6 minut z každé strany (záleží na velikosti ryb).
K pražmě se výtečně hodí rajčatová salsa – cibuli nakrájíme nadrobno, vložíme do mísy, přidáme rajčata nakrájená na kostky. Přilejeme trochu olivového oleje, červený vinný ocet a dobře promícháme. Můžeme přidat i sušená rajčata, dodají salse říznou chuť. Přidáme kapary nakrájené na menší kousky, osolíme, opepříme a zakápneme šťávou z citronu podle chuti. Na závěr přidáme hrst čerstvých nasekaných bylinek – oregana a petrželky. Promícháme a servírujeme spolu s grilovanou rybou.
Pstruh plněný cibulí na grilu
Vykuchané a osušené pstruhy posypte bylinkovou solí a do břicha vložte kolečka cibule a snítku bylinek podle chuti. Z vnějších stran rybu osolte, opepřete a posypte kmínem. Ryby vložte na rozpálený gril a grilujte cca 5 minut z každé strany. Grilujte společně s menšími brambůrky uvařenými ve slupce. Podávejte s dipem z jogurtu, zakysané smetany, čerstvých bylinek, soli a pepře. Ozdobte citrónem a čerstvou petrželkou.
Staročeský kapří špíz
Potřebujeme asi 500 g vykostěného masa z kapra, 2 cibule, větší červenou papriku a 150g slaniny. Na potírání špízů si připravíme marinádu ze 6 lžic oleje, 2 lžic citrónové šťávy, 1 lžíce nasekané petrželky, 2 stroužků česneku, sladkou červenou papriku, sůl a pepř.
Vykostěné maso z kapra nakrájíme i s kůží na kostičky o hraně asi 3x3 cm. Kůži neodstraňujeme, protože maso by nedrželo na jehle. Kostky masa střídavě napichujeme na grilovací jehly s kousky papriky, cibule a slaniny. Špízy pak položíme na rozpálený gril, potřeme směsí z koření a grilujeme ze všech stran cca 10-15 minut.
Přílohou je nejlepší domácí chléb. Tento recept je sice časově náročnější na přípravu, ale dá se dobře načasovat a určitě nebudete litovat. Připravíme si velkou mísu, vsypeme do ní 550 g hladké pšeničné mouky, 2 lžičky sušeného droždí, 3 lžičky soli a 2 lžičky drceného kmínu, přidáme 450 ml vlažné vody a hněteme 15 minut v robotu, dokud těsto nepřestane lepit.
Necháme kynout 8-12 hodin, poté znovu prohněteme a vytvarujeme bochník do ošatky a necháme znovu kynout další 1 hodinu, nejlépe přikrytý potravinářskou fólií. Rozpálíme troubu na 230 stupňů a dáme nahřát nádobu, v které budeme chléb péci. Následně přemístíme do nahřáté nádoby, potřeme vodou, přiklopíme poklicí (případně přikryjeme alobalem) a pečeme 30 minut na 230 stupňů. Poté odkryjeme poklici, snížíme teplotu na 200 stupňů a pečeme dál ještě 15 minut.
Grilovaná ryba v ananasu
Budeme potřebovat čerstvý ananas, ze kterého si odřízneme 4 kusy kůry, 2 filátka z tučnější čerstvé ryby, například makrelu nebo tresku, sůl a čerstvě namletý pepř. Z ananasu opatrně odkrojíme kůru tak, aby měla zhruba stejnou velikost jako rybí filátko. Rybu osolte a opepřete a položte na jeden kus kůry. Druhým kusem kůry rybu přikryjte a svažte kuchyňským provázkem.
Připravené balíčky dejte na rozpálený gril a opékejte z každé strany cca 10-15 minut podle toho, jak velikou rybu a silnou kůru máte. Jakmile ale rybí maso získá mléčnou barvu, je propečené a je hotovo. Zbylou dužinu ananasu můžeme posypat hrubým třtinovým cukrem a vložit také na gril. Při tom potírejte ananas rozpuštěným máslem smíchaným s trochou rumu.