Období přímo vybízející ke grilování je s každým přibývajícím stupněm na teploměru blíž a blíž. A je škoda toho nevyužít, protože možností, co a jak grilovat je nespočet. Málokteré vaření totiž umožňuje takovou škálu variat jako právě grilování. Vůbec není nutné se držet zpátky a nechat se omezovat druhem masa nebo použitým kořením. Dejte prostor fantazii a nebojte se ničeho.
Při každé přípravě masa na gril je ideální maso na pár hodin naložit do oleje a přidat vybrané koření. Vždy je nepochybně stěžejní sůl a pepř. A ač se to zdá být obyčejné koření, není to tak.
Vepřové maso
Klasikou, kterou na grilu asi nic nezkazíme je vepřové, zejména krkovice. Je to vděčné maso, které se nevysuší a co se týče koření, snese opravdu mnoho a vždycky to bude skvělý chuťový zážitek. Krkovice můžete naložit do oleje dle svojí preference a co se týče koření, bude si báječně rozumět s rozmarýnem, saturejkou, hořčičným semínkem nebo česnekem. Pokud máte raději pikantnější záležitosti, nebojte se přidat trochu zázvoru. Určitě ale můžete do směsi přidat cokoli dalšího, co máte rádi.
Kuřecí / krůtí
Oproti tomu kuřecí nebo krůtí maso se skvěle doplňuje s tymiánem, bazalkou, citronovou kůrou nebo třeba i petrželí. U tohoto druhu masa se skutečně nemusíte bát experimentovat a použít třeba mátu nebo kari. Docílíte tak trochu exotičtějšího chuťového zážitku a vykouzlíte sobě nebo návštěvě opravdu nevšední zážitek.
Ryby
Na rozpálený rošt můžete úplně klidně dát i pstruha nebo kapra. S kořením u rybího masa buďte opatrnější, u ryby platí, že čím méně, tím více. Kromě soli a pepře si u čerstvého pstruha vystačíte s tymiánem a plátky citronu. V případě kapra můžete přidat trochu sladké papriky a kmínu, s jemným rybím masem se budou skvěle doplňovat.
Hovězí maso
Pokud si chcete dopřát něco svátečnějšího, určitě sáhněte po kvalitním hovězím. Nositelem chuti je zde maso, proto ideálně propečený steak nepotřebuje nic než kvalitní sůl a pepř. Stále je tu ale prostor k experimentování, protože například co se pepře týče, můžete steak obohatit o citronový podtón, pikantnější verzi s nádechem máty a eukalyptu nebo lehce dřevité aroma. Naopak sůl se nebojte vyzkoušet i jako potěchu pro oko, například s černou či červenou solí.
Mleté maso
Pokud jste fanoušky hamburgerů, rozhodně se nebojte na grilu připravit mleté maso. Pokud máte kvalitní, vystačíte si pouze se solí. Ale jestli chcete trochu přidat na chuti, vynikajícím parťákem mletého masa bude kmín, česnek a smažená cibule.
Grilovaná zelenina
Ke každému grilování by také neměla chybět zelenina, která je skvělým doplňkem k pěkně propečenému kousku masa. Nejlepší volbou je cuketa, paprika nebo třeba dýně. Dýni stačí nakrájet na kousky, přidat sůl a pepř a přidat trochu tymiánu, který krásně podtrhne její chuť. Nemusíte se ale bát použít tvrdší zeleninu jako třeba mrkev nebo brambory. Můžete tak na grilu vyřešit veškerou přílohu a vyhnout se tak případnému běhání do kuchyně.
Dipy
Příjemným zpestřením je pak u každého venkovního jídla vhodný dip, kterým můžete doplnit své kuchařské umění. Bohatě bude stačit kvalitní jogurt nebo tvaroh, sůl, pepř a koření dle vlastní chuti. Ideální variantou pro odlehčení může být pažitka, kopr, medvědí česnek nebo třeba petržel a trochu citronu. Pokud nechcete vymýšlet originální kombinace, velkou parádu také udělá bylinková sůl.
Při grilování máte možnost zkoušet a ladit své kořenící schopnosti až do úplné dokonalosti. A pokud už nějakou svoji osvědčenou kombinaci koření máte, můžete si objednat svůj originální namíchaný výběr bylin, což vám pro příště ušetří hledání v poličce s kořením nebo tak můžete vytvořit originální dárek pro dalšího grilovacího nadšence. Stejně tak můžete vyzkoušet již namíchané kombinace grilovacího koření a ušetřit si tak přemýšlení o tom, kolik čeho tam dáte. Pokud jste ale otevřeni zkoušení nových kořenících zážitků, můžete se v budoucnu těšit na další články, kde se budeme podrobněji zabývat každým druhem masa zvlášť. Můžete se i těšit na recepty a tajné tipy.
Přesto je skutečně jen na vás, jaké maso a ochucovadla zvolíte, důležitá je totiž také atmosféra okolo grilu v kruhu rodiny či přátel. To je to totiž to správné koření, které tyto chvíle dělá jedinečnými.