Všichni víme, že se buchty či koláče pečou v troubě. Věděli jste ale i to, že je můžete připravit na grilu? A nemluvíme teď o grilovaném ovoci. V tomto článku vám přinášíme řadu tradičně pečených receptů, které si můžete připravit i na grilu. Je přeci jasné, že se pořádná grilovačka neobjede bez sladké tečky. A díky grilovaným dezertům ani nemusíte nahřívat troubu!
Grilovaný koláč s tymiánem a medem
Grilovaný koláč je skvělou alternativou k tradičně pečeným dezertům. Potřebujete:
● 1 listové těsto
● 200 g smetanového sýra (např. mascarpone)
● 2 lžíce medu
● několik snítek čerstvého nebo sušeného tymiánu
● 1 lžičku citronové kůry
Listové těsto rozválejte a potřete smetanovým sýrem smíchaným s medem a citronovou kůrou. Posypte nasekaným tymiánem a zaviňte do rolky. Rolku nakrájejte na plátky a grilujte při střední teplotě po dobu 5-7 minut z každé strany, dokud těsto nezíská zlatavou barvu. Tento dezert si vychutnáte ještě o kapku víc, pokud jej doplníte čerstvými jahodami nebo borůvkami.
Grilovaný chléb s ricottou a levandulovým cukrem
Grilovaný chléb může být překvapivě lahodný dezert, zejména když jej doplníte sladkými a aromatickými přísadami. Potřebujete:
● 4 plátky kvalitního toustového chleba
● 200 g ricotty
● 2 lžíci medu
● 1 lžičku sušené levandule
● 1 lžičku třtinového cukru
Chléb lehce potřete olivovým olejem a grilujte při střední teplotě po dobu 2-3 minut z každé strany, dokud nebude zlatavý a křupavý. Mezitím smíchejte ricottu s medem a levandulí. Tuto směs naneste na grilované plátky chleba a posypte cukrem. Dezert podávejte ještě teplý.
Grilované skořicové rohlíčky s bazalkou
Tyto malé rohlíčky přímo překypují chutí a grilování jim navíc dodává velmi zajímavou texturu. Potřebujete:
● 1 balení listového těsta
● 50 g rozpuštěného másla
● 3 lžíci tonka cukru (fazole tonka dodávají cukru lahodně vanilkovo-mandlovou chuť)
● 2 lžičky mleté ceylonské skořice
● Několik nasekaných lístků čerstvé nebo sušené bazalky
Listové těsto rozválejte a potřete rozpuštěným máslem. Smíchejte tonka cukr se skořicí a štědře jimi těsto posypte. Těsto nakrájejte na trojúhelníky a každý trojúhelník stočte do rohlíčku. Rohlíčky grilujte při střední teplotě po dobu 5-7 minut, dokud nechytí zlatavou barvu.
Grilovaný čokoládový fondant s chilli a mátou
Pro milovníky čokolády je tento dezert skutečným zážitkem. Potřebujete:
● 200 g kvalitní hořké čokolády
● 100 g másla
● 100 g cukru
● 3 vejce
● 1 lžíci hladké mouky
● 1 lžičku drceného chilli
● 1 lžičku řezané máty
Rozpusťte čokoládu s máslem a nechte mírně vychladnout. Přidejte cukr, vejce a mouku a dobře promíchejte. Vmíchejte chilli a mátu a přelijte do malých žáruvzdorných formiček. Formičky položte na gril a grilujte při střední teplotě po dobu 10-12 minut, dokud fondant nebude na povrchu pevný, ale uvnitř stále tekutý.
Grilované skořicové tortilly s medem a tymiánem
Tento dezert je velmi jednoduchý na přípravu, a o to líp ještě chutná. Potřebujete:
● 4 kukuřičné nebo pšeničné tortilly
● 2 lžíce rozpuštěného másla,
● 2 lžíce třtinového cukru
● 1 lžičku skořice
● 2 lžíce medu
● Několik snítek čerstvého nebo sušeného tymiánu
Smíchejte hnědý cukr se skořicí. Tortilly potřete rozpuštěným máslem a posypte skořicovou směsí. Grilujte tortilly po dobu 1-2 minut z každé strany, dokud nebudou křupavé a zlatavé. Po sundání z grilu potřete tortilly medem a posypte tymiánem. Podávejte ještě teplé, nejlépe s kopečkem vanilkové zmrzliny.