Pokud jste si v posledních dnech udělali výlet do přírody, jistě jste zaznamenali, že právě nyní kvetou bezové keře. Ty na sebe již z dálky upozorňují bělavým květenstvím tvořeným drobnými kvítky s nezaměnitelnou vůní. I v těch nejmenších kvítkách se však může ukrývat ta největší síla.
Bezinka je v České republice velice rozšířenou rostlinou, která v podobě keře či stromu dorůstá do výšky až šesti metrů. Na černý bez u nás můžete nejčastěji narazit na okrajích lesů, na pasekách, podél cest, ale i v zahradách.
Chutná, voní, léčí
Černý bez je velice oblíbenou surovinou v potravinářském průmyslu, kde je šťáva z tmavě rudých plodů využívána jako barvivo. Slouží také pro výrobu alkoholických nápojů. Připravují se z ní také kompoty, sirupy a marmelády. Při konzumaci černého bezu je ovšem na místě jistá opatrnost – je potřeba myslet na to, že jeho plody jsou jedovaté. Před jejich konzumací je proto nutné plody tepelně zpracovat, což jed neutralizuje.
Všechny části rostliny mají léčivé účinky a v minulosti se využívaly pro léčbu všeho možného. Výhonky byly používány při mírněné bolestí bolavých zubů, mladé lístky při léčbě popálenin a práškem z listů se zastavovalo krvácení.
Dnes se využívá bez především pro přípravu šťáv a likérů, to ovšem neznamená, že nemůžeme jeho léčivé účinky využívat. Květy černého bezu je možné využívat ke snižování vysoké teploty. Bez totiž podporuje pocení. Zároveň je dobrý pomocník při neuralgických potížích, jako je zánět trojklanného nervu, migrénách, bolestech páteře či ischiatických bolestech.
Při teplotách i problémech s ledvinami
Díky vysokému obsahu flavonoidů je bezinka skvělým prostředkem, jak zvyšovat elasticitu cév. Je tedy vhodné ji užívat při křečových žílách či hemoroidech. Čaj připravený z plodu bezu dokáže čistit krev, zažívací orgány a ledviny.
Právě pro ledviny je bezinka vysoce přínosnou bylinkou. Díky podpoře vylučování vody z těla pomáhá při jejich léčbě a podpoře činnosti. Pomáhá také při vodnatosti a zánětech jater. Z bezinek je možné připravovat také koupele, které jsou vhodné při léčbě dny a revmatismu. Listy a květy černého bezu lze navíc přikládat na vředy, vyrážky a zanícené rány.
Sušené i v akoholu
Květy černého bezu je dobré sušit ve stínu. Nasušený bezový květ se využívá pro přípravu nálevů, které je vhodné podávat při nachlazení a kašli a také během pocení. Výluhem z bezových květů lze také léčit pleť trpící na akné. Bezové čaje podávejte také při zánětech močových cest, při nadýmání a nervových zánětech.
Dobré je mít po ruce také tinkturu, tedy drcené listy naložené v alkoholu. Nechte je macerovat přibližně měsíc a následně vzniklé mazivo používejte zevně na bolavé klouby či unavené svalstvo.
Nebojte se však bezinku pustit do své kuchyně a připravovat z ní nejrůznější dobroty. Tou nejznámější je bezinkový sirup, který je skvělým letním osvěžením. Stačí jen svařit bezové květy a následně přidat cukr a citron.
Výborná je také marmeláda z černého bezu. K její přípravě se využívají plody, které se rozvaří, následně je do nich vmíchán cukr, citronová šťáva a zahušťovadlo. Poté se vzniklá směs plní do sklenic a steriluje.