4,9

hvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdička 1494 recenzí

Oblíbené

Košík

Váš košík je prázdný

Ukázat košík

Rakytník: tajná zbraň bájného Pegase

rakytníku se právem začíná v posledních letech více a více mluvit. Je plný vitaminů, hezky vypadá a má širokou škálu využití, ne nadarmo je tak přezdíván oranžový poklad.

Velikán mezi bylinkami 

Rakytník pochází z Asie. Porosty rakytníku se nachází v různých nadmořských výškách. Dle podmínek prostředí může jít o menší keř, ale i strom dorůstající výšky až 18 metrů. Největší část s původními divokými porosty rakytníku nalezneme v Číně. Po ústupu ledovce na euroasijské desce se rakytník dostal až do severních oblastí Evropy, do Norska a Švédska. Rakytníku se daří i na pobřeží Anglie a Francie a lemuje i některé řeky severní poloviny Evropy a Itálie.

V angličtině se setkáme s názvem seabuckthorn či jen seaberry, což lze přeložit jako mořská bobule. V České republice není žádné přirozené místo výskytu, ale uměle vysazeným rakytníkům se daří dobře. Většinou se vysazují jako okrasné dřeviny než jako užitkový keř. Rakytníku se lépe daří na místech s dostatkem světla. První rakytník se do Čech dostal kolem roku 1776.

Čingischánův trumf 

K rakytníku se váže i mnoho zajímavých legend. Ta nejstarší pochází z Řecka a praví, že rakytníkové listy i plody pojídal jako hlavní potravu bájný okřídlený kůň Pegas. Právě díky síle získané z bobulí mohl létat. O síle získané z rakytníku mluví i mongolská legenda. Ve 13. století mongolskému dobyvateli Čingischánovi, jeho mužům i koním dával rakytník neuvěřitelnou sílu a vytrvalost při dobývání světa. I latinský název Hippophaë rhamnoides L. vypovídá o spojitosti s koňmi. Hippos = kůň, phaes = lesk.

Premiant mezi léčivými rostlinami

Více než 200 účinných látek na lidské zdraví řadí rakytník mezi nejvýznamnější léčivé rostliny světa. Známý je svým obsahem vitaminu C, který je až 25 x vyšší než u citrusových plodů, více vitaminu C se u nás přirozeně vyskytuje jen v šípku.

Dalšími důležitými vitaminy, které nalezneme v rakytníku, jsou všechny vitaminy rozpustné v tucích – tedy A, D, E a K, doporučuje se tedy užívat i ve formě oleje. A proč je rakytník oranžový? Může se za to množství karotenoidů, tedy přírodních barviv, které jsou například hojně i v mrkvi. Mezi karotenoidy v rakytníku patří beta karoten a lykopen. Karotenoidy mají výrazné antioxidační účinky, v těle se přeměňují na vitamin A nebo retinol a přispívají tak k dobrému stavu kůže a sliznic.

Další, čím se rakytník může pyšnit je prvenství mezi plodovými rostlinami, co se obsahu vitaminu E týče. Vitamin E má mimo jiné blahodárný vliv na imunitní systém.

Zmínit můžeme i obsah kyseliny listové, která je důležitá zejména před otěhotněním a v těhotenství pro správný vývoj nervové soustavy miminka, obsah tříslovin, které napomáhají správné funkci žaludku a střev a nenasycené mastné kyseliny omega 3, 6 a 9, které chrání buňky před destrukcí a poškozením a snižují riziko mozkových cévních příhod a infarktu.

Praktická doporučení

Plody rakytníku začínají dozrávat v červenci, ale užívat ho můžeme po celý rok. Plody můžeme zamrazit, můžeme vyrobit šťávy, sirupy, likéry, olej, med. Připravit si čajovou směs.

Při rychlém zmražení na teplotu -18°C můžeme uchovat všechny cenné látky, hlavně vitamin C. Teprve po roce skladování se obsah vitaminu C sníží o polovinu. Čerstvá šťáva je nejúčinnější formou využití rakytníku. Je přirozeným koncentrátem vitaminů a dalších biologicky aktivních látek. Šťávu vždy skladujeme v temnu.

Recept na rakytníkovou šťávu  

Vylisovanou nedoslazenou šťávu zahřejeme na 70-80°C. Ještě za horka ji rozléváme do předehřátých lahví. Potom naplněné lahve vložíme do vodní lázněpři teplotě 80-85°C pasterizujeme půllitrové lahve 20 minut a litrové lahve po dobu 25 minut. Těsně uzavřeme. Skladujeme při teplotě do 15°C.

Rakytníkový med

  • cca 200 bobulí rakytníku
  • 1 citrón
  • 1 kg cukru krystal (možno použit i třtinový)
  • 1 litr vody
  • drobné sítko a zavařovací sklenice s uzávěrem

Postup:
Bobule rakytníku nasypeme do 1 l vody, přidáme na menší dílky rozkrájený středně velký citrón i s kůrou. Směs 10 minut povaříme a pak ji necháme den odstát při pokojové teplotě. Poté šťávu scedíme a propasírujeme přes sítko a zahřejeme do mírného varu. Za neustálého míchání rozpouštíme ve šťávě cukr. Jakmile se cukr rozpustí, vaříme šťávu ještě 15-20 minut, šťáva musí natolik zhoustnout, že získá konzistenci medu. Hotový horký rakytníkový med plníme do menších sklenic s uzávěrem a necháme vychladnout dnem vzhůru. Med uchováváme v lednici a každý den užíváme jednu lžičku pro posílení imunity a prevenci proti nachlazením a virózám.

Další variantou na med je smíchání rakytníkové šťávy se včelím medem. Jeden díl šťávy na dva díly medu.

Produkty zmíněné v článku

Rakytník - bylinné kapky Grešík 50 ml
Rakytník - bylinné kapky Grešík 50 ml

Bylinné kapky Rakytník Grešík mají příznivý vliv na celkovou odolnost organismu. Je to biogenní stimulátor.


Skladem

4,15 EUR

Produkt značky NaturWay

Rakytník plod
Rakytník plod

Jedná se o sušené plody rakytníku řešetlákového (Hippophaë rhamnoides L. .)

Skladem

5,30 EUR

Rakytníková mast TOPVET 50 ml
Rakytníková mast TOPVET 50 ml

Plod rakytníku má významné regenerační vlastnosti, kterých se využívá v přírodní medicíně. Rakytník se používá k podpoře hojení ran. Mast je vhodná na drobné spáleniny a k péči o kůži při různých projevech ekzémů. Jedná se o velmi silný přírodní antioxidant. Stimuluje obnovení poškozených tkání.


Skladem

5,83 EUR

Související kategorie: Květy