Sůl je notoricky známé dochucovadlo, které je používáno po celém světě. Mohlo by se proto zdát, že nás sůl nemůže ničím překvapit. Jak jsme si ovšem ukázali v prvním díle tohoto mini seriálu o nejexotičtějších solích světa, sůl nejsou jen bílé slané krystaly, ale dovedou toho nabídnout daleko víc. Dnes na toto téma ze světa solí navážeme a podíváme se na oblíbenou a neméně exotickou havajskou sůl.
Pokud budete někdy solit na Havaji, nebuďte překvapeni, jestli vám bude nabídnuta sůl jiné barvy než bílé. Havajské soli odrážejí samotný charakter ostrovů. Černá pochází původem z vulkánů, které ostrov tvoří, červená z jílovité půdy, která ostrov pokrývá, a zelená sůl je odkazem na bujnou vegetaci, díky které jsou Havajské ostrovy malým rájem na zemi. Posledním druhem soli je klasická bílá sůl, která odkazuje na bílé vrcholky mořských vln, které ostrov omývají i sněžné čepičky na vrcholech nejvyšších hor.
Havajská černá sůl
Havajská černá sůl "Black Lava" je zcela unikátní, a to už svým vzhledem. Na slunečních paprscích se nechává odpařovat filtrovaná voda Tichého oceánu. Získané slané krystaly jsou následně míchány s minerálními extrakty a do směsi je přidáváno také vysoce aktivní černé uhlí, díky čemuž získává sůl svou charakteristickou barvu.
Černá havajská sůl je ideálním a vysoce netradičním způsobem, jak dochucovat pokrmy. Skvěle si rozumí především s drůbeží a vepřovým masem. Své uplatnění však najde také u mořských plodů a ryb. Díky černé barvě získává pokrm netradičně slanou chuť a sůl se na něm také náramně vyjímá.
Havajská červená sůl
Podobně jako sůl černá, je i Havajská červená sůl "Alea Red Gold" získávána odpařováním oceánské vody. Solné krystaly se i v tomto případě míchají s minerálními extrakty, tentokrát extrahované z vulkanické jílovité půdy, kterou je pokryt celý ostrov. Díky tomu sůl nabývá svou charakteristickou červenou barvu, o kterou se starají oxidy železa, které jsou v půdě obsaženy.
Červená sůl se podobně jako černá skvěle hodí především k masu, které jemně ochucuje nejen slanou chutí, ale jsou zde cítit i jemné zemité nuance, které jsou příjemným zpestřením celého chuťového zážitku. Ochucovat jí však můžete také zeleninu a hodí se i do dezertů.
Havajská zelená sůl
V případě Havajské zelené soli "Bamboo Jade", taktéž získávané odpařováním oceánské vody, jsou ke krystalům přimíchávány extrakty z bambusových lístků, které barví směs do zelené barvy. Díky tomu sůl dostává velmi svěží a příjemně jemnou chuť, která je skvělým doplňkem například při přípravě asijských pokrmů, skvěle si rozumí s rýží a také mořskými plody.
Více o soli jako o nepostradatelném pomocníkovi do kuchyně i pro očistu našeho těla můžete dočíst zde.