Yerba maté list přírodní řez.
Maté (yerba maté) je pravděpodobně nejoblíbenější jihoamerický nápoj připravovaný z lístků cesmíny paraguajské. Tento „čaj“ je známý především svými výraznými povzbuzujícími účinky.
Více o produktu
Maté zelené
Maté (yerba maté) je pravděpodobně nejoblíbenější jihoamerický nápoj připravovaný z lístků cesmíny paraguajské. To je stálezelený strom vysoký asi 15 m. Pěstuje se hlavně na území Argentiny, Brazilie, Chile, Uruguaye a Paraguaye. Tento „čaj“ je známý především svými výraznými povzbuzujícími účinky. Obsahuje kofein, díky kterému přispívá k potlačení duševní a tělesné únavy. Indiáni pitím maté tlumili kdysi pocit hladu, což jim v dávných dobách pomáhalo přežít doby nouze. V dnešní době se využívá jako podpůrný prostředek pro vylučování vody z organismu, dále jako podpora metabolismu lipidů a tím ke kontrole tělesné hmotnosti nebo jen pro osvěžení těla.
Maté se pije z nádoby zvané kalabasa. Nálev je světle žlutý, má delikátní, říznou a lehce natrpklou chuť.
Způsob přípravy: maté zalijte horkou vodou (teplota 80-90oC) a nechte 3-5 minut louhovat. Poté sceďte. Čím déle necháte nálev louhovat, tím je povzbudivější, ale pozor, po asi 5 minutách začíná hořknout. Z jedné dávky je možné připravit další nálevy. Popíjejte v kteroukoliv denní dobu. Lze podávat s limonádou, džusem, případně ochutit javorovým sirupem nebo medem.
Upozornění: Maté obsahuje kofein. Není vhodné pro děti do 15 let, těhotné a kojící ženy.
Výrobce: NaturWay (NW s.r.o., Číčenice 114, Číčenice)