Doprava ZDARMA na pobočku GLS při nákupu nad 300 Kč.

4,9

hvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdička 1494 recenzí

Oblíbené

Košík

Váš košík je prázdný

Ukázat košík

První pomoc při pálení žáhy

Pálení žáhy neboli pyróza je velmi častou potíží mnohých z nás. Projevuje se pálivou bolestí za hrudní kostí, taktéž můžeme mít nepříjemný pocit v ústech, můžeme být nadmuti a mít pocity na zvracení. Pálení žáhy mohou způsobit některá jídla, častější je také při obezitě a velmi často jím trpí těhotné ženy.

Co pálení způsobuje?

Za potížemi stojí jícnový svěrač, který se uvolní a způsobí návrat žaludečních šťáv. Při obezitě a těhotenství dochází ke zvýšení tlaku na tento svěrač a ten následně neplní stoprocentně svoji funkci a dochází k jeho uvolnění.
Nebuďte překvapeni, pokud vás o potížích spojených s pálením žáhy budou informovat i vaše děti – u dětí nemusí být jícnový svěrač ještě plně vyvinutý, a proto i ony trpí touto nepříjemností.

Základ je v prevenci

V první řadě bychom si sami měli vypozorovat, která jídla nám nedělají dobře a vyvarovat se jim. Velmi často to mohou být pikantní jídla, kari koření, smažené pokrmytučná jídla, luštěniny, káva, víno. Pozor si dejme i na příliš těsné kalhoty či utažený pásek, i tyto maličkosti mohou pálení žáhy vyvolat.

Jíst bychom měli po menších porcích a dostatečnou dobu před uložením ke spánku. Nevyplácí se zapomínat na svačiny. Jídlo by se nemělo hltat, ale pořádně rozkousat. Ulevit nám může i více vypodložená hlava při spaní.

Zachránci ze světa přírody

Nejčastěji využívaným přírodním prostředkem je jedlá soda. Má alkalické vlastnosti a dokáže tak kyselé žaludeční šťávy neutralizovat. Jedlá soda je levná a tělu nikterak neuškodí, a to proto, že jedlou sodu neboli hydrogenuhličitan sodný, si tělo vyrábí i samo, aby předešlo překyselení organismu. Zásadotvorný je kupodivu i citrón. Zkuste tedy ideálně před jídlem rozpustit lžičku jedlé sody ve vodě s kapkou citronu. Jedlou sodu ale neužívejte pravidelně- snižuje hladinu vitaminů a minerálů, zejména vitaminů skupiny B, kyseliny listové a chromu. Její nadměrné užívání rovněž může způsobit průjem.

Za vyzkoušení rozhodně stojí i různé bylinné čaje. Jednotlivě, nebo i v kombinaci, můžeme užít pampelišku, mátu, puškvorec, meduňkupelyněk.

Výbornou variantou je také skořicový čaj. Stačí přidat 1 lžičku skořice do 2 dcl vody a povařte 10–15 minut. Užívejte mezi jídly.

Dalším nápojem, který nám může ulevit, je čaj zázvorový. Zhruba 2 cm zázvoru nastrouhejte nebo pokrájejte na malé kousky a zalijte vroucí vodou. Nechte 10 minut louhovat. Užívejte taktéž mezi jídly. Přidat můžete i pár lžiček medu.

Posledním tipem je opět čaj, tentokrát směs 20 g květu prhy horské (arniky), 20 g květu heřmánku a 20 g natě řebříčku obecného. Přelijte 2 čajové lžičky směsi 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte a sceďte.