LIDOVÉ NÁZVY: Jeřáb ptačí, jeřábek, skoruše, jeřabina, jaráb, divá vřeskyně, jařabina, jerábník, jeřábník, korálky, muk, oskeruše planá, ptačí potrava, reráb, řežáb, sorbit, voskeruše, žeráb
JEŘÁB OBECNÝ (Sorbus aucuparia), Jarabina vtáčia
SBÍRÁME: plod
DOBA SBĚRU: srpen – září
Popis
Keř nebo strom až 8 m vysoký. Lichozpeřené listy jsou střídavé, jednotlivé lístky oválné až vejčité. Bílé květy jsou uspořádané v mnohokvěté chocholičnaté laty. Jeřáb obecný má lístky po celém obvodu zubaté. Plodem jsou kulovité malvice, červené nebo oranžové barvy, které mají v průměru až 1 cm. Kvete od června do července.
Pozn.: Vykupuje se i plod jeřábu moravského (Sorbus dulcis var. Moravica). Ten má na rozdíl od jeřábu obecného lístky pilovité jen v horní třetině.
Použití
Používá se jako prostředek regulující střevní činnost (při průjmu a zácpě) a jako diuretický prostředek. Má také velmi dobré účinky při zánětech dýchacích cest.
Sběr
Výskyt: podél cest, na skalnatých stráních, ve světlých lesích
Způsob sběru: ručně otrháváme celá plodenství i se stopkou (tu po usušení odstraňujeme). K snazšímu odštípávání můžeme použít i zahradnické nůžky. Plody ukládáme rovnou do přepravek či košů, nebo je shazujeme na předem připravené plachty.
Sušení
Nejprve necháme jeřabiny v průvanu nebo na slunci zavadnout a pak je co nejrychleji dosušujeme teplem umělým. Jen tak neztratí svoji červenou barvu. Můžeme je také předsoušet rozvěšené na šňůrách. Po dosušení odstraníme veškeré stopky. Plod je dobré ještě přečistit na sítě asi 3 x 3 mm, tím propadají drobné úlomky stopek. Usušené plody balíme do pevných papírových nebo propylénových pytlů.
SESYCHACÍ POMĚR: 3:1