4,9

hvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdička 1494 recenzí

Oblíbené

Košík

Váš košík je prázdný

Ukázat košík

JEŘÁB OBECNÝ

LIDOVÉ NÁZVY: Jeřáb ptačí, jeřábek, skoruše, jeřabina, jaráb, divá vřeskyně, jařabina, jerábník, jeřábník, korálky, muk, oskeruše planá, ptačí potrava, reráb, řežáb, sorbit, voskeruše, žeráb

JEŘÁB OBECNÝ

JEŘÁB OBECNÝ (Sorbus aucuparia), Jarabina vtáčia

SBÍRÁME: plod
DOBA SBĚRU: srpen – září

Popis

Keř nebo strom až 8 m vysoký. Lichozpeřené listy jsou střídavé, jednotlivé lístky oválné až vejčité. Bílé květy jsou uspořádané v mnohokvěté chocholičnaté laty. Jeřáb obecný má lístky po celém obvodu zubaté. Plodem jsou kulovité malvice, červené nebo oranžové barvy, které mají v průměru až 1 cm. Kvete od června do července.

Pozn.: Vykupuje se i plod jeřábu moravského (Sorbus dulcis var. Moravica). Ten má na rozdíl od jeřábu obecného lístky pilovité jen v horní třetině.

Použití 

Používá se jako prostředek regulující střevní činnost (při průjmu a zácpě) a jako diuretický prostředek. Má také velmi dobré účinky při zánětech dýchacích cest.

Sběr

Výskyt: podél cest, na skalnatých stráních, ve světlých lesích
Způsob sběru: ručně otrháváme celá plodenství i se stopkou (tu po usušení odstraňujeme). K snazšímu odštípávání můžeme použít i zahradnické nůžky. Plody ukládáme rovnou do přepravek či košů, nebo je shazujeme na předem připravené plachty.

Sušení

Nejprve necháme jeřabiny v průvanu nebo na slunci zavadnout a pak je co nejrychleji dosušujeme teplem umělým. Jen tak neztratí svoji červenou barvu. Můžeme je také předsoušet rozvěšené na šňůrách. Po dosušení odstraníme veškeré stopky. Plod je dobré ještě přečistit na sítě asi 3 x 3 mm, tím propadají drobné úlomky stopek. Usušené plody balíme do pevných papírových nebo propylénových pytlů.

SESYCHACÍ POMĚR: 3:1

Související produkty

Související kategorie: Květy