4,9

hvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdička 1494 recenzí

Česká republika

Oblíbené

Košík

Váš košík je prázdný

Ukázat košík

DÁREK - PERNÍKOVÉ KOŘENÍ ZDARMA PŘI OBJEDNÁVCE NAD 750 Kč 

(platí pro maloobchodní objednávky v hodnotě 750 Kč, bez dopravného).

RYBÍZ ČERNÝ - PLOD

LIDOVÉ NÁZVY: Černá meruzalka, smradlavý rybíz

RYBÍZ ČERNÝ - PLOD

RYBÍZ ČERNÝ (Ribes nigrum), slov. Ríbezľa čierna

DOBA SBĚRU: červenec – srpen

Popis

Statný, 1 – 2 m vysoký keř s chlupatými letorosty a velkými okrouhlými listy. Listy rybízu černého mají na rubu chloupky s jemnými žlutými žlázkami, které jsou nejpatrnější v ranném stadiu. Květy jsou nenápadné, nazelenalé, uspořádané do řídkých hroznů. Plody tvoří černé bobule, žláznatě tečkované. Kvete od dubna do května.

Použití 

Listy se používají při zánětech močových cest, jako součást čajových směsí podporujících pocení, při zánětech dýchacích cest. Plody představují bohatý zdroj vitamínu C, používají se hlavně v lihovarnictví.

Sběr

Výskyt: běžně pěstován na zahrádkách
Způsob sběru: Plody rybízu můžeme trhat bez stopky i se stopkou.

Sušení

Plod – plod rybízu sušíme v sušárně, případně na plechu v troubě vyhřáté na 40°C. Plody často promícháváme (nesmí se připálit). Pokud byl plod trhán se stopkami, musíme je po usušení dodatečně odstranit. Dobře usušený plod rybízu při zmáčknutí nesmí barvit ruce. Balíme jej do pevných papírových pytlů.

SESYCHACÍ POMĚR: plod – 7:1

Související produkty

Související kategorie: Květy