LIDOVÉ NÁZVY: Černá meruzalka, smradlavý rybíz
RYBÍZ ČERNÝ (Ribes nigrum), slov. Ríbezľa čierna
DOBA SBĚRU: květen – září
Popis
Statný, 1 – 2 m vysoký keř s chlupatými letorosty a velkými okrouhlými listy. Listy rybízu černého mají na rubu chloupky s jemnými žlutými žlázkami, které jsou nejpatrnější v ranném stadiu. Květy jsou nenápadné, nazelenalé, uspořádané do řídkých hroznů. Plody tvoří černé bobule, žláznatě tečkované. Kvete od dubna do května.
Použití
Listy se používají při zánětech močových cest, jako součást čajových směsí podporujících pocení, při zánětech dýchacích cest. Plody představují bohatý zdroj vitamínu C, používají se hlavně v lihovarnictví.
Sběr
Výskyt: běžně pěstován na zahrádkách
Způsob sběru: Listy rybízu ručně sdrhujeme, a to vždy směrem zdola nahoru (tak se nepoškodí záložní pupeny). Nasbírané listy ukládáme do košů nebo pevných pytlů. Nesbíráme listy poškozené, napadené rzí nebo zažloutlé.
Sušení
List rybízu sušíme na stinném místě, kde můžeme zajistit dostatečnou výměnu vzduchu. Rozložený na papírech nebo sítech může být ve vrstvě do 5 cm. Během sušení list obracíme. Pokud sušíme v sušárně, tak do maximální teploty 45°C. Listy ukládáme do papírových nebo jutových pytlů.
SESYCHACÍ POMĚR: list – 5:1