LIDOVÉ NÁZVY: Šípek, šipka, planá růže, psí růže, růže trnová, polní růžičky, růže trnková, šípina, šípinky
RŮŽE ŠÍPKOVÁ (Rosa canina), slov. Ruža šípová
SBÍRÁME: plod
DOBA SBĚRU: září – říjen
Popis
Vysoký keř s převislými větvemi a s hustými hákovitými ostny. Stopkaté listy jsou pěti až sedmičetné, vejčitého až elipsovitého tvaru s okraji ostře pilovitými. Květní kalich se většinou skládá z pěti růžových korunních lístků. Kvete od května do července. Plodem jsou nažky uzavřené ve zdužnatělé češuli (šípek).
Použití
Šípky jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu C. Čaj připravovaný z šípku se nejčastěji používá při nachlazení, někdy také jako močopudný prostředek.
Sběr
Výskyt: na stráních, na mezích, v houštinách, na okraji lesa
Způsob sběru: na sběr šípků je důležité mít vždy správné oblečení. Nevhodné svetry či mikiny sběr jen ztěžují a zdržují. Naopak vhodné jsou kožené nebo plátěné bundy a kalhoty. Rukavice by měly být také kožené nebo plátěné, ale někdy v nich není správný cit, a proto je dobré z nich odstřihnout konečky prstů. Takto upravené, sběru nebrání a dobře chrání hřbety rukou před trny. Sbíráme jen červené a tvrdé šípky v době jejich zralosti. Z šípků odstraňujeme zbytky stopek. Po prvních mrazících šípky nesbíráme !
Sušení
Šípky sušíme v tenké vrstvě na dobře větraném místě. Vhodná jsou zejména síta, kde k plodu může vzduch ze všech stran. Dosušujeme umělým teplem nepřevyšujícím 35°C. Pozor, při vysoké teplotě se šípky připalují a černají ! Takové je třeba ze sběru vyřadit. Dobře usušené plody mají červenou barvu a při zmáčknutí se nerozmazávají. Šípky balíme do síťovaných nebo jutových pytlů.
SESYCHACÍ POMĚR: 2:1