LIDOVÉ NÁZVY: Smetanka, husí kap, lví zub, mlíč, mlíčí, hadí mlíčí, kačenec, kačinec, lucerničky, lucerny, mléč, mlíčňák, odvančík, pampalíšek, pampelíček, pamprlice, pampuliška, pampuška, pleska, plečka, pleška, pupava, smetaník
PAMPELIŠKA LÉKAŘSKÁ (Taraxacum officinale), slov. Púpava lekárska
DOBA SBĚRU: květen – říjen
Popis
Vytrvalá rostlina s dutými, až 30 cm vysokými stvoly a s přízemní růžicí laločnatých listů. Kořen je vřetenovitý, hrubě vrásčitý, bezlistý stvol je zakončen úborem žlutých jazykovitých květů. Celá rostlina je prostoupena mléčnicemi s bílou šťávou. Plodem jsou nažky s chmýrem, tvořící v konečném stadiu kouli. Kvete od května do září.
Použití
Pampeliška povzbuzuje činnost trávicích orgánů a sekreci trávicích šťáv. Používá se také jako močopudný prostředek. Celkově posiluje organismus, a právě díky tomu je součástí jarních bylinných kůr.
Sběr
Výskyt: na loukách, mezích pastvinách, na zahradách
Způsob sběru: ručně otrháváme jednotlivé listy, nebo pomocí nože odřezáváme od země celé listové růžice. Listy pak musíme od sebe oddělit a to tak, že odřízneme celý spodek růžice (tím se listy uvolní). V listech nesmí být přimíchány ani květní stvoly ani zbytky kořenů.
Sušení
List pampelišky sušíme v načechrané vrstvě do 5 cm na stinném a vzdušném místě. Můžeme sušit i na slunci. Protože je list prostoupen mléčnicemi, schne pomaleji a tak jej vícekrát obracíme. Správně usušený list si ponechává svěže zelenou barvu, nesmí být tmavý. Balíme jej do papírových pytlů.
SESYCHACÍ POMĚR: list – 5:1