4,9

hvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdička 1494 recenzí

Česká republika

Oblíbené

Košík

Váš košík je prázdný

Ukázat košík

KOSTIVAL LÉKAŘSKÝ

LIDOVÉ NÁZVY: Černý kořen, chropáč, sladký lupen, stříbrník, dobrý kořen, černé koření, kazival, kobylí mláto, kobylí máslo, kobylí mléko, konsolida, koščeval, kozival, kozivalový kořen, svalník

KOSTIVAL LÉKAŘSKÝ

KOSTIVAL LÉKAŘSKÝ (Symphytum officinale), slov. Kostihoj lekársky

SBÍRÁME: kořen
DOBA SBĚRU: září – říjen

Popis 

Statná vytrvalá rostlina, až 1 m vysoká, s bohatě větveným, černým oddenkem. Lodyha kostivalu je přímá, ve spodní části čtyřhranná a chlupatá. Střídavé listy jsou vejčitě kopinaté, řapíkaté až přisedlé. Trubkovité květy mají zpravidla nachově fialovou barvu, jen vyjímečně jsou barvy modré, červené nebo bílé. Plodem jsou tvrdky. Kvete od června do července.

Použití 

Používá se jako prostředek při žaludečních vředech, a také při chronických zápalech dýchacích cest a při silném zahlenění. Nejběžnější je upotřebení ve formě bylinných obkladů, mastí a koupelí – napomáhá při zlomeninách, krevních podlitinách, křečových žilách a při zánětech kloubů a kostí.

Sběr

Výskyt: na březích potoků, řek a rybníků, na vlhkých loukách
Způsob sběru: Kostival sklízíme úzkým rýčem, rycími vidlemi nebo dloubákem. Většinou vyrýváme celou rostlinu i s natí, kterou dodatečně odstraníme.
Odříznutý kořen oklepeme od země a ukládáme jej do košů nebo přepravek. Kořeny je třeba opláchnout, ale nikdy je dlouho nemáčíme, jen rychle očistíme kartáčkem. Silné kořeny podélně rozřezáváme (lépe prosychají).

Sušení

Očištěné a rozřezané kořeny necháme okapat a zavadnout na stinném a větraném místě. Většinou je dosušujeme teplem umělým okolo 40°C. Během sušení obracíme. Dobře usušený kořen poznáme tak, že při ohnutí praskne. Kořeny kostivalu jsou na povrchu typicky černé, avšak na lomu mají barvu bílou. Skladujeme v pevných papírových obalech.

SESYCHACÍ POMĚR: 6:1

Související produkty

Související kategorie: Květy