LIDOVÉ NÁZVY: Rmen římský, rmen plný, plazivé jablko
HEŘMÁNEK ŘÍMSKÝ (Anthemis nobilis), slov. Rumanček rímsky
SKLÍZÍME: květ
DOBA SKLIZNĚ: červenec – září
Popis
Vytrvalá bylina 15 – 40 cm vysoká, s rýhovanými stonkami, se střídavými listy, dvakrát peřenodílnými. Trubkovité květy v terči mají nažloutlou barvu, jazykovité okrajové jsou bíle zbarvené. Heřmánek římský kvete od června do podzimu. Plodem je trojhranná lysá nažka. Pro léčebné využití se pěstuje plnokvětý kultivar.
Použití
Pro své protizánětlivé a dezinfekční účinky (jsou nižší než u heřmánku pravého) má široké uplatnění v léčebné kosmetice.
Pěstování
Podnebí a půda: heřmánku římskému vyhovují slunné polohy, daří se mu na půdách lehčích, humusových. Naopak nesnáší půdy těžké, zamokřené. Škodí mu chlad, přílišné mokro nebo naopak trvalé sucho. Půda se musí chránit před zaplevelením. Na podzim prohnojíme dobře uleželým hnojem, na jaře průmyslovými hnojivy – 2 kg 40 % draselné soli, 3 kg superfosfátu, 1 kg síranu amonného na 1 ar. Nejlepší předplodinou jsou okopaniny.
Způsob pěstování: pěstuje se z tzv. oddělků, tj. sazeniček oddělených z trsů, které tato vytrvalá bylina vytváří. Při oddělování sazenic postupujeme opatrně, abychom nepoškodily kořínky. Sazenice vysazujeme na pozemek koncem dubna nebo začátkem května do řádků 45 cm po 30 cm. Osazujeme vždy jen čtyři řádky, pátý si ponecháme na cestičku. Po vysazení je nutné heřmánek dobře zalít a ihned začít s plečkováním. Na 1 ar potřebujeme 900 – 1000 sazenic. Během vegetace okopáváme. Do podzimu se rostlinky v řádcích spojí a neprorůstá jimi plevel. Vysázenou kulturu ponecháme na jednom stanovišti nejdéle 4 roky.
Sklizeň: se sklizní začínáme, jakmile úbory plně rozkvetou a opakujeme asi po 10 – 20 dnech, kdy bývá heřmánek znovu rozkvetlý. Květy sbíráme buď ručně nebo pomocí hřebenů. Hřebeny se práce značně usnadní ale po otrhání je třeba z nasbíraného materiálu odstranit poupata a úbory se stonkem delším než 2 cm. Výnos závisí na počasí a na stáří kultury – pohybuje se od 8 do 20 kg z 1 aru. Sklizený květ nikdy nestlačujeme a neukládáme do vysoké vrstvy, snadno se zapařuje.
Sušení
Sušíme co nejrychleji ve vrstvě do 5 cm, ve stínu a na dobře větraných místech. Při umělém sušení nesmí teplota přesáhnout 35°C. Po usušení necháme heřmánek vydýchat alespoň 6 hodin a pak jej zabalíme do igelitových obalů. Špatně usušený květ hnědne. Heřmánek římský není na rozdíl od heřmánku pravého náchylný k rozpadání.
SESYCHACÍ POMĚR: 4 – 5:1