Arašídy pražené NESOLENÉ 250g
Rychlá a skvělá svačina, která zasytí na dlouhou dobu. Přidejte je do zeleninové směsi s rýží, vyrobte si arašídové máslo nebo je použijte do salátu. Používají se jako zdroj tuku a bílkovin.
Více o produktu
Ačkoliv arašídy řadíme mezi ořechy, protože tak chutnají a vypadají, ve skutečnosti se jedná o luštěninu. Burské oříšky, jak občas arašídům říkáme, mají tedy blíže k fazolím než k ořechům. Najdete v nich velké množství bílkovin (25 g ve 100 g) a jsou zdrojem vitamínů skupiny B, C a E. Pro svou vysokou energetickou hodnotu (2423 kj) a obsah vlákniny (8,2 g ve 100 g) jsou častou volbou pro zdravou a rychlou svačinku, která zasytí na delší dobu.
Burské oříšky obsahují téměř z poloviny tuk (52 ve 100 g), přesto to neznamená, že by nebyly zdravé. Tuk v arašídech je tvořen především z mono a polynenasycených tuků, hlavně kyselinou olejovou (40–60 %) a linolenovou. Pokud to s konzumací nepřeháníte, tyto tuky pomají udržovat hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi, aniž by přispívaly ke zvýšení tělesného tuku.
V arašídech také najdeme řadu minerálů, které jsou důležité pro naše tělo, jako je například hořčík (182 mg ve 100 g), vápník (69,5 mg ve 100 g) a draslík (120-776 mg ve 100 g). Nesmíme zapomenout ani na vzácnou přírodní látku Q10 nebo–li resveratrol (0.412 mg ve 100 g).
Použití: Loupané pražené arašídy jsou vhodné na výrobu arašídového másla. Stačí je nasypat do výkonného mixéru, přidat špetku soli a rozmixovat. Vynikající jsou ale také v salátech, asijských receptech nebo v granole s jogurtem.
Výrobce: Ochutnej ořech - Ořechy a sušené plody s.r.o. (Čakovec 33, Čakov)